Zijn Franstalige radiozenders allergisch voor het Nederlands? – editie 2024

De meeste Franstaligen houden van ons land of verklaren dat toch te doen. Franstalige politici staan steevast op de eerste rij om hun liefde voor ons land te declareren.

In 2017 onderzocht ik voor het eerst of dat ook geldt voor de Franstalige media. En daaruit bleek dat Nederlandstalige muziek alvast niet op enkele seconden aandacht hoefde te rekenen. Hielden de Franstaligen wel van ons land, dan zeker niet van onze taal en onze muziek.

Mijn onderzoek kreeg ruime aandacht, onder meer op La Première (waar ze meteen voor het eerst en ook voor het laatst een Nederlandstalig nummer draaiden), en twee volle pagina’s in La Libre Belgique.

Een jaar later en een laatste keer in 2021 voerde ik het onderzoek nogmaals. Er was niets veranderd. Nederlandstalige muziek moest op geen minuut etheraandacht rekenen.

Hoe staat het in verkiezingsjaar 2024? Mag onze taal al op enige aandacht rekenen op de Franstalige radiozenders?

Ik worstelde me door de playlists van de verschillende stations en kwam tot dit resultaat voor maandag 6 februari 06.00-22.00 uur:

RTBF La Première0 Nederlandstalige nummers, wel een Italiaans

RTBF Vivacité:         0 Nederlandstalige nummers

RTBF Classic 21:       0 Nederlandstalige nummers

RTBF Tipik:           0 Nederlandstalige nummers

Radio Nostalgie:      0 Nederlandstalige nummers

BEL RTL:                  0 Nederlandstalige nummers (info beschikbaar voor 31/1)

Fun Radio:                 0 Nederlandstalige nummers

Radio Contact:        0 Nederlandstalige nummers (op basis van beperkte playlist en luistersessie)

Radio NRJ:               0 Nederlandstalige nummers

Sudradio:                 0 Nederlandstalige nummers

De resultaten zijn overduidelijk. Zeven jaar na mijn eerste onderzoek is er nog helemaal niets veranderd. Ondanks de vele liefdesverklaringen blijven de Franstalige media volharden in hun afkeer van en afschuw voor onze Nederlandse taal en cultuur.

Excuses in de vorm van drogredenen zijn er volop: dat hun luisteraars onze muziek niet kennen (hoe zou dat komen?), onze taal niet zo graag horen (als je er nooit aan wordt blootgesteld, is dat normaal), geen Nederlands willen horen (maar dat is hen nooit gevraagd), enzovoort. Een inhoudsvol argument valt niet te krijgen.

In plaats van continu negatief over Vlaanderen te berichten, zouden de Franstalige media ervoor kunnen kiezen om ons landsdeel, onze taal en cultuur positief te benaderen. Bijvoorbeeld door wat van onze Nederlandstalige muziek te draaien. Het is niet dat er geen kwaliteit te vinden is, toch?

Maar dat is ongetwijfeld een behoorlijk naïeve wens.

Veel muziek, maar geen seconde Nederlandstalig. De afkeer is compleet.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.