Zijn Franstalige radiozenders allergisch voor het Nederlands? (3)

Je herinnert je ongetwijfeld nog mijn onderzoek van vorig jaar en van onlangs waaruit bleek dat Franstalige radiozenders in België letterlijk nooit een Nederlandstalig nummer in hun programmering opnemen.

In dat onderzoek richtte ik me uitsluitend op de ‘grote’ zenders, de stations met meerdere frequenties in Brussel en Wallonië. Maar er zijn uiteraard nog andere stations.

Een daarvan is Radio RCF, een station dat een onderdeel is van grote broer RCF Frankrijk en in ons land vier frequenties heeft (in Brussel, Luik, Namen en Bastenaken).

Dat station heeft wel degelijk aandacht voor Nederlandstalige muziek. Drijvende kracht hierachter is Eric Cooper, journalist en programmamaker.

In zijn programma’s heeft hij al diverse Vlaamse groepen geïnterviewd en hun Nederlandstalige muziek laten horen, zoals Florian De Schepper, Motivo Loco en Frimout.

Beluister een uittreksel uit een lang interview met Frimout op RCF, gevolgd door een nummer uit hun album.

Maar hij ondervindt aanzienlijke problemen bij het maken van zijn programma’s. Wanneer hij contact opneemt met artiesten of producenten uit Vlaanderen, dan krijgt hij in 99% van de gevallen geen antwoord.

Wanneer contact wordt opgenomen met collega-journalisten/programmamakers (zoals mensen van Radio 2) en communicatiescholen (zoals Artevelde Hogeschool in Gent) met het voorstel om een radio-uitzending rond Nederlandstalige muziek te maken om via RCF uit te zenden, dan krijgt hij opnieuw geen enkel concreet en bruikbaar antwoord.

Bij een dergelijke houding is het niet verwonderlijk dat sommige programmamakers het eenvoudigweg opgeven. En dan is het uiteraard ietwat gratuit dat ikzelf bijvoorbeeld Franstaligen van aversie en allergie voor Nederlandstalige muziek verwijt.

Kortom, ik roep verantwoordelijken van Vlaamse radiozenders (ik denk aan Radio 2 en VBRO) maar ook artiesten en bands op om hun Franstalige collega’s ter wille te zijn. Daar kunnen dan mooie en verrijkende radioprogramma’s uit volgen.

Als er bands, artiesten, programmamakers of anderen geïnteresseerd zijn om contact op te nemen met Eric en hem te helpen bij het promoten van Nederlandstalige muziek in Brussel en Wallonië, dan neem je contact met me op en ik doe het nodige. Doen!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.