Charlize Theron vindt het Afrikaans nutteloos

De Zuid-Afrikaanse actrice, die het Afrikaans als moedertaal heeft, vindt het niet erg dat deze taal, gesproken door 12% van haar landgenoten, ‘verdwijnt’.

Steengoede actrice, maar daarom nog niet bijster intelligent…

Is het Afrikaans, de taal van de afstammelingen van Zuid-Afrikaanse kolonisten, nutteloos? De snijdende opmerking van de Zuid-Afrikaanse actrice lokte eerder deze maand heel felle reacties uit. De Afrikaner-actrice van 47 jaar, geboren in de buurt van Johannesburg maar wonend in de Verenigde Staten, meent dus dat haar geboortetaal niet “erg nuttig is“. “Er zijn maar 44 mensen die ze nog spreken en is dus definitief een taal die aan het verdwijnen is. Het is geen bijzonder nuttige taal“, zei ze lachend. Ze vertelde ook dat ze geen Engels sprak bij haar aankomst in de Verenigde Staten op 19-jarige leeftijd.

Zuid-Afrika telt elf officiële talen voor een bevolking van bijna 60 miljoen mensen. Het Afrikaans is de derde meest gesproken taal (12,2%) na Zoeloe (25,6%) en Xhosa (14,8%). “Charlize Theron is dan misschien wel een buitengewone actrice, maar ze is slecht geïnformeerd over haar geboortetaal“, meldt de kleine partij Afrikaner Freedom Front Plus met alle statistieken erbij in een persbericht. “Het Afrikaans wordt wereldwijd steeds meer gesproken“, is een van de vele commentaren op Twitter. “U bent onrespectvol tegenover mensen die Afrikaans spreken en tegenover uw eigen familie“, postte iemand anders.

Dertig jaar na het einde van de apartheid ligt de taalkwestie nog gevoelig in Zuid-Afrika en leidt ze geregeld tot polemieken, voornamelijk wat het onderwijs betreft. In 2020 nam een van de grootste universiteiten van het land, de University of South Africa (UNISA), de controversiële beslissing om de taal van de afstammelingen van de Nederlandse kolonisten af te schaffen. De beslissing werd door het gerecht herroepen.

Tijdens het dodelijke oproer van Soweto in 1976 tegen het apartheidsregime richtten de scholieren hun pijlen op het Afrikaans, dat als onderwijstaal in de zwarte scholen was opgelegd. “Wees trots op jullie taal, dwing anderen niet om ze te praten“, tweette iemand. “Dank je Charlize Theron, deze racistische taal is aan het sterven“, schreef dan weer iemand anders op het sociale medium.

Een parlementslid van de radicale zwarte partij Economische Vrijheidsstrijders (EFF), Mbuyiseni Ndlozi, postte een steunbericht voor de actrice, samen met een afbeelding van haar laatste film, met zwarte bril en vuurwapen in de hand.

(bron: Le Figaro)

De Taalfluisteraar:

Wat Charlize Theron zei, is uiteraard nonsens over de hele lijn en getuigt van bijzonder weinig intelligentie. Het Afrikaans is een volwaardige taal, net als elke andere taal in Zuid-Afrika of elke andere taal in de wereld. Het is niet omdat mensen in het verleden zware misdaden pleegden en die taal spraken, dat die taal moet worden verboden of best zou verdwijnen.

Als we dat als maatstaf nemen, dan moeten alle talen ter wereld worden verboden, want in alle talen werden of worden wel wreedheden begaan. Moeten we dan ook het Russisch afschaffen, wegens de gruwelijke misdaden van Russische soldaten in Oekraïne op bevel van de Russische president?

Gevoelsmatig zouden we ‘ja’ zeggen, maar wie in staat is de irrationele emotie even opzij te zetten, beseft al gauw dat een taal verbieden wegens de wreedheden door mensen die deze taal spreken geen rationele, intelligente wens of daad is.

2 comments

  1. Beste Taalfluisteraar,

    Mevrouw Theron betichten van weinig intelligentie is niet netjes. Met intelligentie heeft haar uitspraak weinig te maken. Intelligentie is een indicatie van de verstandelijke vermogens, slimheid met wat je ermee doet. In deze context was het misschien niet erg slim om deze mening in de openbaarheid te ventileren. Trouwens: irrationele emoties bestaan niet.

    Het gaat je goed.
    Chris

    Like

    1. Beste Chris,

      Dank je voor je reactie.

      Semantisch gezien heb je gelijk.

      Irrationele emoties an sich bestaan inderdaad niet, maar emoties kunnen wel irrationeel lijken, en in dat geval kun je dan over ‘irrationele emoties’ spreken (een verkorting dan van ‘irrationeel lijkende emoties’).

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.