Welke taal wil men overal leren?

Toen mensen tijdens de lockdowns van 2020 besloten een nieuwe hobby te kiezen, was een nieuwe taal leren een populaire keuze. In maart 2020 verdrievoudigde bij de taalapp Duolingo het aantal nieuwe gebruikers.

Maar welke talen zijn het meest gewild in elk land? Dat ging men bij Wordtips na.

Om dat te onderzoeken, maakte Wordtips gebruik van de Zoekwoordplanner van Google en ging na hoe vaak ‘taal x leren’ in elk land tussen mei 2020 en mei 2021 werd ingevoerd.

De populairste talen in Europa

In maar liefst 34 Europese landen, waaronder ook België en Nederland en de ons omringende landen, was Engels de meest gewilde taal om te leren.

Maar enkele landen weken hiervan af. Zo bleek Duits de populairste taal om te leren in Denemarken. In het kleine zuidelijke deel van Denemarken is Duits overigens een officiële minderheidstaal. En volgens World Atlas leven er 20.000 etnische Duitsers in het gebied, waarvan 8000 Duits als moedertaal hebben.

In het Verenigd Koninkrijk neemt Spaans de eerste plaats in. Vreemd genoeg is Spaans ook de populairste taal om te leren in Spanje zelf. Dat lijkt tegenintuïtief, maar de reden is waarschijnlijk het grote aantal Britse expats in Spanje. Volgens BBC News leven er op dit ogenblik meer dan 300.000 Britse expats in Spanje.

Ook opvallend, in Zweden is de populairste taal Portugees.

Oekraïne is het land waar men het meest geïnteresseerd is in het leren van een nieuwe taal. Van elke 1000 internetgebruikers zijn er net geen 26 die naar taallessen op zoek zijn.

De populairste talen op het Amerikaanse continent

Zowel mensen in de VS als in Canada zijn het meest tuk op Japans en willen die taal leren.

Dat lijkt verrassend, maar al sinds het begin van de jaren 1990 zijn Noord-Amerikanen in de ban van de Japanse popcultuur. En recenter is de interesse in anime aanzienlijk gegroeid. De vraag naar anime-programma’s is in de VS begin 2021 gestegen met 33% tegenover het jaar ervoor.

Image by Jim Bradley from Pixabay

In de meeste Centraal-Amerikaanse landen staan Engels of Spaans bovenaan, maar niet zo in Belize. Daar prijkt Chinees bovenaan. Volgens de volkstelling van 2000 identificeert bijna 1% van de bevolking zich als Chinees. De Chinese immigratie in Belize begon midden de 19de eeuw, toen Chinese immigranten als arbeiders naar het land werden gebracht (toen heette het nog Brits Honduras).

Recenter ontving Belize een golf van Taiwanese migranten die er bedrijven oprichtten als onderdeel van de internationale ontwikkeling van Taiwan.

In Zuid-Amerika staat Koreaans bovenaan in Peru en Chile. De populariteit van K-Pop in Zuid-Amerika bewijst hoe media en kunst talen ver voorbij hun originele grenzen en soms tot op onverwachte plaatsen kunnen verspreiden.

Meest gesproken talen ter wereld

Engels is in vele landen de populairste taal voor mensen die een taal willen leren en is ook de meest gesproken taal ter wereld. In totaal zijn er ongeveer 1,1 miljard mensen die Engels kunnen spreken. Dat is ruwweg 15% van de volledige wereldbevolking. Dat betekent echter ook dat 85% van de bevolking geen Engels praat!

RangTaalTotaal aantal sprekers
1Engels1132 miljoen
2Mandarijn Chinees1117 miljoen
3Hindi615 miljoen
4Spaans534 miljoen
5Frans280 miljoen
6Standaard Arabisch274 miljoen
7Bengali265 miljoen
8Russisch258 miljoen
9Portugees234 miljoen
10Indonesisch199 miljoen

En omdat steeds meer mensen Engels willen leren, lijkt het erop dat de taal nog wel enkele jaren de lingua franca (een gemeenschappelijke taal bij mensen met een verschillende moedertaal) van de wereld zal blijven.

Welke taal staat op jouw verlanglijstje?

3 comments

  1. Coronavirus: Learning Welsh online in lockdown surprisingly popular meldt de BBC op 2 juni 2020, zozeer dat de online leraren in Wales niet aan te slepen waren en Welsh op Duolingo in het VK populairder was dan Chinees. En ja, ik ben ook Welsh gaan leren in de lockdown, de ultieme uitdaging zou ik zeggen, meer dan Arabisch of Russisch in ieder geval…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.