Over de gelijkenissen en verschillen tussen het Nederlands-Nederlands en Belgisch-Nederlands of Vlaams is al heel veel inkt gevloeid.

Niet zelden helde de balans in het discours over naar de Belgische dan wel (doorgaans) de Nederlandse kant van het verhaal.
Hoe verfrissend is het dan ook om eindelijk een boek in handen te hebben waar uiterst objectief de verschillen en gelijkenissen tussen beide varianten van onze taal worden beschreven, niet alleen theorethisch maar ook met voorbeelden en situatieschetsen uit de (beroeps)praktijk.
Dat is beknopt gezegd wat je van Buurtaal, het boek van Miet Ooms, mag verwachten.
Buurtaal gaat van start met een nuttige inleiding over het ontstaan van de standaardtaal in Nederland en Nederlandstalig België en hoe de verschillende registers in beide landen worden beschouwd.
Daarna volgt een groot stuk theorie. Maar die theorie is zodanig gespekt met bekende en minder bekende voorbeelden uit het dagelijkse leven dat ze bijzonder vlot en aangenaam leest.
Waarschuwing:
Als je in één keer grote stukken uit het boek leest, dan zul je vroeg of laat deze verzuchting uitspreken: “Hoe ingewikkeld allemaal!”
Inderdaad, het beschrijven van alle verschillen tussen beide taalvarianten is een ingewikkeld verhaal. Maar dat is eigen aan taal. Taal is ingewikkeld.

Na het verplichte theoretische gedeelte wordt het pas echt interessant: hoe gaat men in de praktijk met deze verschillen om? Wat doe je als particulier, wat als professional, wat met copywriting en marketing, en wat doet de Europese Commissie?
Dat komt allemaal aan bod in het laatste deel.
Verder vind je in dit boek ook heel wat interessante kaartjes die je vertellen wat waar en hoe wordt gezegd of uitgesproken. Bij elke afbeelding staat een QR-code die je naar een grotere en duidelijkere online versie brengt. Handig!
Buurtaal is er voor iedereen die graag wil weten hoe het nu precies zit met de verschillen tussen Nederlands-Nederlands en Belgisch-Nederlands en wat die verschillen betekenen voor de praktijk.
Buurtaal telt 271 bladzijden, is uitgegeven bij Uitgeverij Sterck & De Vreese en kost € 22,50.
Disclaimer: De Taalfluisteraar heeft geen enkel financieel gewin bij het plaatsen van deze recensie en geeft louter zijn objectieve en oprechte mening over de besproken publicatie.
One comment