De tien vreemdste boeken ter wereld

Er bestaan heel wat vreemde boeken. Hier zijn alvast tien van de allervreemdste.

De bloedkoran van Saddam Hussein (circa 1999)

Op zijn 60e verjaardag in 1997 vroeg Iraaks dictator Saddam Hoessein aan meesterkalligraaf Abbas Shakir Joudi al-Baghdadi om een Koran te maken, geschreven in het bloed van Hoessein. De dictator schonk in een periode van twee jaar tussen de 24 en 27 liter bloed. Dat werd met chemicaliën gemengd om voldoende ‘inkt’ te produceren om de 336.000 woorden in 6000 verzen te schrijven. De bloedkoran is uitzonderlijk mooi en werd tentoongesteld in een van de andere initiatieven van Hoessein: de Umm al-Ma’arik (Moeder van alle oorlogen) moskee in Bagdad.

Een normale Koran

Na de val van Bagdad borgen de conservatoren de bloedkoran weg tot ze een beslissing konden nemen over wat ze ermee zouden doen, want ze werden met een dilemma geconfronteerd: enerzijds is het haraam (verboden) om op dergelijke manier een Koran te maken, het is even ondenkbaar om een Koran te vernietigen, ongeacht hoe die is gemaakt. In 2010 stelde de woordvoerder van de Irakese eerste minister, Ali al-Moussawi, voor om de bloedkoran te bewaren “als een toonbeeld van de brutaliteit van Saddam”. Het boek ligt op dit ogenblik echter in een kluis met drie sleutels. Elke sleutel is in het bezit van een andere ambtenaar, maar geen van de drie heeft enig idee wat ze met het boek aan moeten.

De integritatis et corruptionis virginum door Séverin Pineau (1663)

Deze verhandeling over maagdelijkheid, zwangerschap en bevalling werd in Amsterdam gedrukt. De eigenaar van het boek, dr. Ludovic Bouland, verklaart in een briefje: “Dit merkwaardige boekje … werd hersteld in een stuk van de huid van een vrouw die voor mij bruin was geworden.” Tegenwoordig zou dat ondenkbaar en uiterst vreemd zijn, maar in Europa en de VS, vooral in de 18e en 19e eeuw, was het een aanvaardbaar decoratief extraatje om boeken te binden in menselijke huid als het om publicaties over de misdaden van moordenaars of om medische studies ging. Tegen het einde van de 19e eeuw werd dit een romantische metafoor: uitstekend schrijfwerk omgeven door vlees was als het sterfelijke lichaam dat de ziel omgeeft. (Een boek met mensenhuid was eerlijk gezegd ook iets om op feestjes mee uit te pakken.)

Het boek van Séverin Pineau
CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)

Book 17th of Notes – Travels in 1818 door Constantine Samuel Rafinesque (1818)

Constantine Samuel Rafinesque

In 1818 reis de Franse bioloog Rafinesque naar Kentucky (VS) om collega John James Audubon te bezoeken. Rafinesque was zo’n irritante gast dat Audubon lokale dieren verzon om hem voor de gek te houden. De Fransman noteerde en schetste al deze dieren zonder ze in vraag te stellen. In een van de afbeeldingen van het boek (hier niet te zien wegens licentierechten) zie je vier niet-bestaande vissen: de ‘Platneus-dubbelvin’, ‘Grootmondsteur’, ‘Buffalokarperwalvisjong’ en de kogelbestendige ‘Boze diamantenvis’.

Het driehoekige boek van Graaf St Germain (circa 1750)

Zilveren talisman uit het driehoekige boek

Dit is een gecodeerd Frans occult werk dat het geheim voor een langer leven zou bevatten. De mysterieuze en excentrieke graaf St Germain was een avonturier en alchemist die de 18e-eeuwse high society in Europa boeide met zijn bewering dat hij het geheim van een lang leven had ontsluierd. Over zichzelf zei hij dat hij zo oud was dat hij de bruiloft in Kana had meegemaakt waar Jezus wijn maakte van water. Brits schrijver en politicus Horace Walpole schreef over hem: “Hij zingt, speelt prachtig viool, componeert, is gek.”

Poissons, ecrevisses et crabs van Louis Renard (1719)

In de 18e eeuw waren Europeanen nauwelijks op de hoogte van de Indonesische wilde dieren. Renard wist er nog minder over maar dat hield een Nederlandse uitgeverij niet tegen om met veel vertrouwen die levendige tweedelige publicatie uit te geven. Het duurde dertig jaar om 100 platen te maken die 460 illustraties uit de mariene biologie bevatten. In het tweede deel maakt wetenschappelijke nauwkeurigheid echter plaats voor artistieke vrijheden. Vele vissen hebben duidelijke trekken van vogels en zelfs mensen, evenals decoraties van zon, maan, sterren en zelfs motieven van hoge hoeden. Het opmerkelijkste beestje is de stekelige kreeft, Panulirus ornatus, die naar verluidt op een berg zou wonen en het liefst van al in bomen klimt en roodgestipte eieren legt die “zo groot zijn als die van een duif”. Volgens het boek zou de Crabbe-Criarde miauwen als een kat. En de vis met vier poten, de Loop-visch of Poisson courant (Lopende Vis) van Ambon, waarover de auteur schrijft: “Ik ving hem op het strand en hield hem drie dagen in leven in mijn huis, waar hij me volgde als een lief hondje.”

Rare beestjes
CC BY 2.0 (biodiversitylibrary.org/page/50095177)

Compendium van demonenleer en magie, onbekende auteur en datum

Hoewel de titelpagina het jaar 1057 vermeldt (evenals de waarschuwing Noli me tangere – “Raak me niet aan”), is dit duidelijk in de traditie om boeken over magie veel ouder te doen lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Dit boek wordt doorgaans uit 1775 geacht. De auteur liet zijn fantasie op dat vlak dus duidelijk de vrije loop. Het boek bevat 35 buitengewoon geïllustreerde pagina’s, met geschilderde bezweringen, duivels die ledematen verslinden, vlammen en slangen die uit het kruis komen. Een afbeelding toont een tovenaar die naar een schat graaft, om te moeten vaststellen dat zijn handlanger gegrepen is door een bijna drie meter grote haanachtige demon die af en toe ook op zijn lantaarn urineert. Dat is een behoorlijk ondubbelzinnige waarschuwing tegen de hippe misdaad die schattenzoeken met magie is en die in Europa nog enige tijd heel populair zou zijn…

CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0) – bron: Wellcome Images

La Confession Coupée … ou la méthode facile pour se preparer aux confessions van Christophe Leuterbreuver (1677)

De titel van dit boek kun je vertalen als: “De uitgeknipte biecht; of de eenvoudige manier om je op een biecht voor te bereiden”. Het boek is van de hand van de Franse geestelijke Christophe Leuterbreuver en verscheen voor het eerst in 1677. Het was zo populair dat het nog tot zeker 1751 werd herdrukt. Het is een uit de hemel gevallen geschenk voor de vergeetachtige zondaar (en misschien ook voor de rechtschapen biechteling die wat zinnig biechtmateriaal nodig heeft), want het bevat een gigantische catalogus van elke denkbare zonde uit de 17e eeuw. Het is onderverdeeld in even veel hoofdstukken als er geboden zijn. Elke zonde is gedrukt op een stukje papier dat je van de pagina kunt ‘wegpellen’. Zo kan de biechteling snel door het boek bladeren om de gewenste zonde te vinden.

Christoph Leutbrewer / CC0

Pátria Amada van Vinicius Leôncio (2014)

In 2014 maakte een Braziliaanse fiscaal jurist, Vinicius Leôncio, een van de grootste boeken ter wereld als protest. Pátria Amada (Geliefde land) was het resultaat van 23 jaar werken. Het weegt 7,5 ton en is een bewijs van een belachelijke hoeveelheid aan en de ingewikkelheid van Braziliaanse belastingwetten. Leôncio was de eerste die elke Braziliaanse belastingcode in één boek bijeenbracht (al was het boek dan maar heel kort volledig want er worden elke dag 35 nieuwe belastingwetten toegevoegd aan de Braziliaanse wetgeving). Het boek telt 41.000 pagina’s en is 2,1 meter dik en dus groter dan de meeste mogelijke lezers. Het kostte Leôncio zo’n 225.000 euro om het boek in een schuur te drukken. Hij gebruikte een geïmporteerde Chinese printer waarmee grote billboard posters werden gedrukt. Elke dag besteedde hij vijf uur aan het onderzoeken en verzamelen van de wetten. Hij had er uiteindelijk 37 personeelsleden voor. Drie hartaanvallen, een scheiding en een nieuw huwelijk konden hem niet tegenhouden om zijn taak te voltooien en de ‘surreële, slopende ervaring’ te delen die het ongeorganiseerde beslastingsysteem hem gaf. “Ik vond gewoon dat er iets moest worden gedaan aan de vernedering die we in dit land moeten ondergaan om onze belastingen te betalen”, zei hij.

Leôncio is was blij dat zijn publicatie voltooid was en heeft geen plannen voor een tweede editie.

Een handleiding wiskunde (Jinko ̄ki), onbekende auteur, vroege 17e eeuw

Dit is een buitengewoon boek. In plaats van lijndiagrammen gebruikt de auteur tekeningen van ratten in diverse posities om lessen in complexe geometrische progressie weer te geven, evenals de berekening van de inhoud van 3D-afbeeldingen.

20 Slices of American Cheese van Ben Denzer (2018)

Van 20 Slices of American Cheese werden maar tien exemplaren gemaakt. Het boek van Denzer, een uitgever in New York, bevat precies wat de titel zegt: een pak van 24 sneetjes Amerikaanse kaas van Kraft. Die 24 sneetjes kostte in de winkel 3 euro, maar het boek zelf 170 euro. De mensen die een exemplaar hebben verzekeren me dat hun exemplaar nog in goede staat is, al is de vraag hoe lang dat nog duurt. Kaas is immers niet zo heel lang houdbaar…

Een boek dat louter bestaat uit twintig zo’n sneetjes…
Tiia Monto / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Ken jij nog een ander vreemd boek? Laat het weten in de reacties.

(bron: The Guardian)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.