Hoeveel talen spreekt Melania Trump?

Na de toespraak van Melania Trump vorige week dinsdag op de nationale conventie van de Republikeinse Partij, merkte de bekende zangeres en actrice Bette Middler op dat Melania nog steeds geen goed Engels kon spreken:

De voorstanders van Melania waren er dan ook als de kippen bij om Melania’s eigen bewering te herhalen dat ze maar liefst vijf talen spreekt.

De in juni verschenen en door Mary Jordan geschreven biografie over de First Lady maar ook andere verslagen trekken deze bewering in twijfel.

Meer nog, voor de vermeende talenkennis van Melania bestaat geen enkel bewijs. Ze zou alleen Sloveens en Engels spreken.

De First Lady werd in 1970 geboren in Slovenië, dat in die tijd een deel was van Joegoslavië. In het begin van de jaren 1990 verhuisde ze naar Milaan om een modellencarrière te beginnen en in 1996 kwam ze naar de Verenigde Staten.

Het idee dat Melania Trump meerdere talen spreekt begon in 2000 toen ze al met Donald Trump uitging en als een Bond-meisje voor een foto poseerde. In het bijgaande artikel stond vermeld dat ze vier talen sprak.

Tijdens de campagne voor het presidentschap in 2016 gaf ze een interview waarin ze over haar modellencarrière sprak maar ook beweerde dat ze naast Sloveens ook Engels, Italiaans, Frans, Duits sprak:

En sindsdien kun je overal lezen dat ze deze talen spreekt. Maar is dat wel zo?

Mary Jordan, die haar biografie schreef, tekende tal van getuigenissen op die anders beweerden.

Zo werkte Melania uitgebreid samen met modellenimpresario Wolfgang Schwarz. Hij vertelde dat Melanie en hij altijd Engels spraken omdat ze te weinig Duits kende.

De fotografen en anderen die jarenlang met Melania werkten en die vaak Frans, Italiaans of Duits als moedertaal hadden, vertelden allemaal dat ze haar nooit meer dan enkele woordjes in die talen hoorden spreken.

Tijdens een bezoek van Melania aan de paus in mei 2017 sprak de paus haar aan in het Italiaans – want hij had gehoord dat ze die taal sprak – maar kreeg geen antwoord. De tolk vertaalde de vraag en pas dan antwoordde Melania… in het Engels. Tijdens het gesprek voerde ze af en toe eens een eenvoudig Italiaans woord toe, maar een hele zin in het Italiaans was te veel gevraagd.

Later op die reis zat ze tijdens een lunch met de G7-leiders naast een Italiaanse burgemeester, maar opnieuw sprak ze alleen Engels.

Twee maanden later brengt ze een bezoek aan een kinderziekenhuis in Parijs. Ze zou er Frans hebben gesproken. Maar meer dan ‘Bonjour’ en ‘Je m’appelle Melania’ kwam er niet uit. Ze schakelde meteen over naar het Engels en vroeg een kind in die taal wat haar naam was.

En nog eens twee jaar later droeg ze tijdens de G7-top in Biarritz een hoofdtelefoon om de tolk te horen tijdens de toespraak van Frans president Emmanuel Macron.

Kortom, de talenkennis van Melania vormt ongetwijfeld een onderdeel van wat Kellyanne Conway de alternatieve feiten van het huidige Amerikaanse bewind noemde.

Want als Melania vijf talen spreekt, dan spreek ik er minstens vijftien. En dat geloof je toch, niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.