14 vreemde wetenschappelijke woorden

De woordenschat in de wetenschap zit vol heerlijk ongewone namen en zinnen. Hier volgen 14 vreemde en prachtige woorden uit de wereld van natuurkunde, biologie en scheikunde. Eureka!

1. Ba humbugi

Ba is een geslacht van landslak, genoemd naar het Ba District in Fiji. De Amerikaanse malacoloog (iemand die … weekdieren bestudeert) die de naam koos had duidelijk gevoel voor humor: hij gaf vervolgens aan een soort slak de naam Ba humbugi, een verwijzing naar de beroemde uitspraak van fictionele vrek Ebenezer Scrooge.

2. Borborygmus

Als je maag vaak knort wegens honger, dan is dit woord voor jou. Borborygmus is het borrelende of rommelende geluid dat vloeistoffen en gas maken die in de darmen bewegen.

3. Gluon

Een gluon is een hypothetisch, neutraal, subatomisch deeltje zonder massa waarvan men gelooft dat het de kracht uitzendt die quarks (elementaire deeltjes) aan mekaar bindt tot een hadron (een deeltje dat bestaat uit twee of meer quarks). Met andere woorden, het ‘lijmt’ (‘glues’) ze samen.

4. Obdormitie

Dat gevoel van gevoelloosheid wanneer een arm of been ‘slaapt’, wordt in de wetenschap obdormitie genoemd. Wist je dat? En nu we er toch over bezig zijn, de prikkelingen die je voelt wanneer het ledemaat opnieuw tot leven komt, heet officieel paresthesie.

5. Catacoustiek

Misschien ben je ontgoocheld wanneer ik je zeg dat dit niets te maken heeft met muzikale katten. Het gaat om de wetenschap van weerkaatste geluiden, of met andere woorden: echo’s.

6. Horripilatie

We kennen ze als kippenvel, maar uw haren die rechtop staan door de kou, een eng verhaal of het themalied van Titanic kennen we wetenschappelijk onder een andere naam. Als je naar een horrorfilm kijkt, heb je mogelijk last van horripilatie.

7. Kwashiorkor

Kwashiorkor klinkt eerder als de naam van een personage uit een strip dan als een ziekte, maar het is eigenlijk een ernstige vorm van ondervoeding, veroorzaakt door een gebrek aan proteïnen en essentiële voedingsstoffen.
Deze onaangename aandoening, die vaak voorkomt bij kinderen in ontwikkelingslanden, veroorzaakt zwellingen onder de huid.

8. Abyssaal

Wat klinkt atmosferischer dan het woord abyssaal? Deze term beschrijft de diepste, donkerste waterige diepten van onze oceanen – alles tussen 3000 en 6000 meter onder de zeespiegel.

9. Zoosemiotica

Zoosemiotica is een term die wordt gebruikt voor het onderzoek naar communicatie door dieren. We hebben het dan niet over sms-berichten of telefoonoproepen, maar over de tekenen die tussen dieren worden gebruikt.

10. Otorhinolaryngoloog

Een otorhinolaryngoloog is geen arts die gespecialiseerd is in angstige rhino’s, zoals de naam zou kunnen doen vermoeden, maar één die zich bezighoudt met alle kwalen met betrekking tot oren, neus en keel. Een hele mond vol!

11. Petrichor

Heb je ooit tevergeefs geprobeerd om het in het algemeen niet onaangename aroma te beschrijven dat je vaak kunt ruiken na de eerste regen na een lange droge periode? Wel, of je ’t nu geloof of niet, ook daar bestaat een woord voor. Het woord petrichor beschrijft de kenmerkende geur, die naar verluidt veroorzaakt wordt door oliën die planten tijdens droog weer in de bodem afgeven.

12. Krypton

Krypton is niet alleen de fictieve thuisplaneet van Superman, het is ook een echt chemisch element – een gas dat in minieme hoeveelheden in onze atmosfeer voorkomt. De naam komt van het Oud-Grieks voor ‘verborgene’ – omdat Krypton kleur-, geur- en smaakloos is.

13. Magnetopauze

Het gebied rond een planeet waarin geladen deeltjes onder invloed staan van het magnetische veld van de planeet, wordt de magnetosfeer genoemd. De magnetopauze is de buitengrens van dit gebied, waar de magnetosfeer in contact komt met de interplanetaire ruimte.

14. Ittibitium

We begonnen dit artikel met slakken, laten we er ook maar mee eindigen … Er is een categorie kleine zeeslakken die Bittium worden genoemd. Dus hoe noemden wetenschappers een geslacht van nog kleinere buikpotige zeeweekdieren? Ittibittium natuurlijk.

One comment

  1. Hier spreekt de schoolvos:
    “Oud-Grieks voor ‘verborgene’ – omdat Krypton kleur-, geur- en smaakloos is. ”
    Vind ik een eigenaardige uitleg, omdat dat kan gezegd worden van alle edelgassen. Ik dacht eerder dat het krypton heette omdat het in zo’n klein percentage aanwezig is in lucht. En krypton hoeft ook niet met een hoofdletter, net zo min als zuurstof, ijzer, zwavel, natrium enz.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.