Is ñ een letter van het Franse alfabet?

De meesten zullen uiteraard ‘nee’ antwoorden, maar toch was deze vraag onlangs de inzet van een rechtszaak.

In mei 2017 werd het kind geboren van Lydia en Jean-Christophe Bernard uit Bretagne. Toen ze besloten om hun kind te laten registreren met het lokale, Bretoense verkleinwoord van de naam François (Fañch), wisten ze niet dat ze een taalkundig geschil zouden ontketenen waarbij politieke instellingen betrokken zouden worden en zelfs het gerecht aan te pas zou komen.

Hoewel het kind zelf nog lang niet in staat was om zijn naam te spellen, begonnen de problemen bij de inschrijving bij de burgerlijke stand van Quimper, een stad in Bretagne. De ambtenaar van dienst weigerde om de naam Fañch op te nemen omdat de ñ niet een van de 16 officieel toegestane speciale tekens was.

De gemeente keurde de schrijfwijze uiteindelijk toch goed, maar daar was het openbaar ministerie het niet mee eens. Het bracht de zaak voor de rechter.

In september 2017 oordeelde de lokale rechtbank dat de ouders de naam niet mochten gebruiken, omdat “dit de wil van de rechtbank zou breken om de eenheid van het land en de gelijkheid zonder onderscheid van herkomst te handhaven”. De uitspraak was onder meer gebaseerd op een wet uit 1794 die het Frans als de enige taal van de staat oplegde, met zeer weinig verschillen of regionale accenten.

De ouders gingen in beroep tegen deze beslissing op grond van discriminatie. In beroep kregen ze gelijk. De rechtbank oordeelde immers dat de tilde (~) immers in het woordenboek van de Académie française voorkomt en dus toegestaan is.

Hoewel de staat nog altijd de mogelijkheid heeft om in cassatie te gaan, zijn de ouders en de voorstanders van regionale taalkundige verschillen bijzonder tevreden. Voortaan is de tilde toegestaan in Franse namen.

Fañch is een heel gewone naam in het Bretoens.

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.