‘Meer Meer’

Afrika was het favoriete continent van ontdekkingsreizigers in de negentiende eeuw. De ontdekkingsreizigers ontmoetten niet alleen volkeren, maar kwamen ook natuurlijke hindernissen tegen. En die gaven ze een naam. Maar soms liep het daarbij verkeerd, doorgaans uit onwetendheid.

Een van de bekendste ontdekkingsreizigers van zuidelijk Afrika is de Schot David Livingstone. Vanaf 1840 verkent hij het Afrikaanse continent. In 1859 komt hij in het huidige Malawi bij een meer terecht. Hij vraagt de lokale bewoners hoe ze het meer noemen, en het antwoord is nyasa. Livingstone doopt het meer dan ook Lake Nyasa.

Hij beseft echter niet dat het woord nyasa op zich al ‘watermassa’ of ‘meer’ betekent en hij heeft het meer dus ‘meer meer’ genoemd. In 1964 maakt de regering van het nieuwe onafhankelijke Malawi de fout ongedaan en geeft het meer de naam Lake Malawi.

Nog dit: Livingstone is niet de echte ontdekker van het meer. Het werd in 1616 al door de Portugese ontdekkingsreiziger Caspar Boccaro vermeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.