Waar in de wereld wordt Nederlands gesproken

De Nederlandse taal, of vormen daarvan, worden op veel meer plaatsen ter wereld gesproken dan je zou denken. In totaal zijn er meer dan 21 miljoen mensen die Nederlands als moedertaal hebben. In tegenstelling tot wat je wel eens hoort, is Nederlands dus zeker geen kleine taal.

In de top 100 talen volgens het aantal moedertaalsprekers, staat Nederlands op plaats 56. Frans staat pas op plaats 18, na talen als Viëtnamees, Teloegoe, Maleisisch, Javanees en Wu.

In Europa is Nederlands de achtste grootste taal, Frans staat pas op plaats 4.

Mocht het een algemene regel zijn dat goede boeken in de zestig grootste talen moeten worden vertaald, geen onzinnige stelling aangezien er meer dan zesduizend talen worden gesproken, dan zouden onze vertalers handen tekort komen!

In Aruba

Iedereen weet dat we Nederlands spreken in Vlaanderen en Nederland, en de meeste zijn er ook wel van op de hoogte dat het Nederlands ook in Aruba (5200 sprekers maar dalend), Suriname (200.000 sprekers), Sint-Maarten (2000) en Curaçao (11.400) een officiële taal is.

Maar er zijn nog plaatsen waar je Nederlands kunt horen. Ik heb even dit overzicht gemaakt:

Europa:
In het noordwesten van Frankrijk zijn er nog enkele gemeenten waar de oude bevolking nog wat Nederlands spreekt en begrijpt, maar hun aantal daalt snel. Hetzelfde geldt voor enkele gemeenten in Duitsland aan de grens met Nederland, zoals Kleve. En uiteraard zijn er toeristenkolonies in voornamelijk Spanje.

Rest van de wereld:

In de rest van de wereld zijn er nog wel plaatsen waar Nederlands wordt gesproken, maar hun aantal daalt overal zienderogen.

In Zuid-Afrika en Namibië wordt Afrikaans gesproken. Dat is geen zuiver Nederlands maar wel een afgeleide taal die we met wat inspanning heel vlot begrijpen.

In Indonesië, dat tot 1949 een kolonie was van Nederland, spreken sommige ouderen nog Nederlands. Elk jaar zijn er wel 20.000 Indonesische studenten die onze taal leren.

In de VS, Canada en Australië samen zouden zo’n half miljoen mensen het Nederlands spreken, maar dat aantal daalt.

In Nieuw-Zeeland zouden er 27000 sprekers van het Nederlands zijn, zo’n 0,7% van de bevolking.

Er zijn nog wijken in diverse gemeenten in bv. Brazilië en Argentinië waar Nederlands of eerder een vorm van Nederlands wordt gesproken. Maar op al deze plaatsen wordt die taal heel snel ingenomen door de lokale taal.

Hetzelfde geldt voor diverse plaatsen waar Nederlanders ooit voet aan wel hebben gezet, zoals Puerto Rico en Sri Lanka.

Nederlands is dus zonder twijfel een levende taal op onze aarde. Laten we ze koesteren en de nodige aandacht geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.