De Amerikaanse dollar komt uit Nederland

De Amerikanen mogen dan wel verknocht zijn aan hun nationale munt, de dollar heeft niets met de Verenigde Staten te maken.

We gaan even terug in de tijd.

In 1519 bevond er zich een zilvermijn aan de voet van de hoogste piek van het Ertsgebergte: de Klínovecberg in het huidige Tsjechië. De bewoners van het lokale dorp Joachimstal maakten munten van de opbrengst van de mijn en noemden ze Joachimsthaler of Jochenthaler. Om het gemakkelijker te maken, werd de naam vaak afgekort tot thaler.

Een daalder uit 1686 van 30 stuivers

De Nederlanders namen het woord over en maakten er hun daalder van.

De Nederlandse kolonisten namen hun daalders mee en verbasterden het woord tot dollar. De munt werd op 6 juli 1785 als officiële munt van de Confederatie aangenomen.

De dollar komt dus gewoon uit Nederland.

Maar waar komt dan het dollarteken vandaan? Daar bestaan talloze theorieën over, de ene al wat verder gezocht dan de andere.

De meest aanvaarde hypothese is dat het afkomstig is van een handgeschreven letter p als afkorting van peso, de toenmalige munt in Spaanstalig Amerika.

Het dollarteken komt van de Spaanse peso

3 comments

    1. Technisch gezien wel, maar via de omweg langs Nederland.
      Afgezien daarvan zou het interessant zijn te kunnen nagaan of de Nederlandse daalder ook uiterlijk op de Joachimsthaler leek en of de eerste dollarmunten kopieën waren van de Nederlandse daalder. Als het antwoord hierop respectievelijk nee en ja is, dan blijft de stelling alsnog helemaal overeind. 😉

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.