Pseudotaalwetenschap in actie (3): De Chinese taal bewijst het creationisme

In de vorige twee artikels over pseudotaalwetenschap zagen we hoe taal kan worden misbruikt voor raciale en politieke redenen. In dit derde artikel gaan we de godsdienstige toer op.

Creationisten – mensen die de Bijbel letterlijk nemen en dus geloven dat de aarde pas zesduizend jaar oud is, de mens samen met dinosaurussen leefde en fossielen een foefje van het opperwezen zijn om ons bezig te houden – zijn ervan overtuigd dat diverse Chinese hanzi-tekens erop wijzen dat de Chinezen al voordat het boek Genesis werd geschreven wisten hoe het scheppingsverhaal was verlopen. En dat is meteen het bewijs dat niet alleen Genesis maar bij uitbreiding de hele Bijbel volledig en letterlijk waar is.

De creationisten menen dus dat de Chinese tekens op zich het verhaal van Genesis vertellen. Ze voegen tekens samen tot een woord en met alle woorden samen vormen ze verzen uit de Bijbel. Zo kan het Chinese teken voor duivel worden verkregen door de tekens voor geheimman en tuin samen te voegen.

hanzi1

Dan krijg je met veel goede wil de zin: De geheimzinnige duivel sprak tegen Eva in het aards paradijs met de stem van een man.

Dat klinkt van heel ver aannemelijk, zeker als je niet weet hoe Chinese tekens in mekaar zitten.

Het teken voor duivel kan immers ook geest, monster enz. betekenen. Het teken voor geheim betekent ook mezelf. Het teken voor man wordt doorgaans gebruikt voor benen. En bij tuin slaan de creationisten de bal volledig mis want dat teken kan alleen rijstveld betekenen. De opeenvolgende tekens kunnen dus even goed worden geïnterpreteerd als: De geest sprak tegen de benen van mezelf in het rijstveld.

Een boek voor wie eens goed wil lachen.

Een boek voor wie eens goed wil lachen.

In andere gevallen klopt de samenstelling wel. Maar vergeet niet dat er maar liefst vijtigduizend hanzi-tekens zijn. De kans dat je iets vindt dat je zoekt is statistisch behoorlijk groot. Het zou dus verrassend zijn mochten creationisten geen toevalligheden vinden. Wie goed zoekt, vindt ongetwijfeld ook het verhaal van Sneeuwwitje in de Chinese tekens terug.

Opmerkelijk is ook dat ze gebruikmaken van de vereenvoudigde Chinese tekens, die veel jonger zijn dan hun klassieke tegenhangers. Als de Chinezen al lang geleden van Genesis op de hoogte waren, dan zou dat toch des te opvallender zijn in de oudere tekens?

Kortom, er is geen enkel zinnig argument om te geloven dat deze creationisten het met dit fabeltje bij het rechte eind hebben. Maar dat had je uiteraard al meteen door.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.