Engelse krachttermen nu netjes gerangschikt

ofcomOfcom, min of meer het Britse equivalent van de Vlaamse Regulator voor de Media of het Nederlandse Commissariaat voor de Media, publiceerde vorige maand een uitgebreid rapport waarin het de vele Engelse krachttermen rangschikte van mild over medium, sterk en sterkst. Het gaat om krachttermen die gekoppeld zijn aan ras en etniciteit, geslacht en seksualiteit, lichaamsdelen en gezondheidstoestanden, religieuze beledigingen en seksuele referenties, maar ook bepaalde handgebaren.

Woorden die als mild werden beschouwd, mogen in aanwezigheid van kinderen worden gebruikt. Medium woorden zijn niet aangeraden maar ook niet echt verboden vóór 21 uur, terwijl dat helemaal wel het geval is voor de sterke woorden. Het hoeft geen betoog dat de sterkste woorden te allen tijde moeten worden vermeden. Dat zijn dat ook de woorden die op televisie worden weggebliept, een praktijk die bij ons niet bestaat.

Opvallend is dat nagenoeg alle seksuele beledigingen als sterk werden bestempeld. Hetzelfde geldt voor woorden met betrekking tot geslacht en seksualiteit, ras en etniciteit. De woorden met lichaamsdelen en over gezondheidstoestand zijn dan weer mild of medium.

Laten we er de altijd weer interessante overzichten erbij halen. Neem er ook het woordenboek bij als je nieuwsgierig bent naar de betekenis. Maar voor alle zekerheid neem je de woorden best niet in je actieve woordenschat op.

De algemene krachttermen en de termen die naar lichaamsdelen verwijzen.kracht1

Ook de handgebaren werden onder de loep genomen.kracht2

Termen met betrekking tot de seksuele geaardheid en geslacht.kracht3

Termen over mentale gezondheid en fysieke handicap.kracht4

Termen met betrekking tot ras en etniciteit.kracht5

Wie het hele rapport wil lezen, kan deze pdf downloaden.

Ten slotte nog dit: Woorden op zich kunnen niemand kwaad doen, wel de betekenis, gedachten en mening die erachter zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.