Niet iedereen blij met ondertiteling

Gisteren was er even heisa in ondertitelwereld. Toen een dag ervoor in het journaal een hoop bakvissen door het lint gingen omdat hun idool Justin Bieber arriveerde, vond de ondertitelaar van dienst er niets beter op dan dit tafereel als volgt te beschrijven:

trezebezen

De domste uitvinding van onze tijd – politieke correctheid – zorgde ervoor dat de waarheid schrijvende ondertitelaar op de vingers werd getikt. Dat vonden ook de makers van het programma De Ideale Wereld dat met een eigen filmpje op de proppen kwam.

Het is niet nieuw dat mensen ontevreden zijn met de ondertitels. Getuige daarvan dit bijzonder grappige Britse filmpje:

En ook in eigen land zijn er bevolkingsgroepen die niet langer wensen te worden ondertiteld. Dat kun je echter ook oplossen door te gaan dubben. Misschien een idee voor onze openbare omroep…

Ik pleit zelf voor zo weinig mogelijk ondertitels, behalve waar het echt niet anders kan. En uiteraard moeten slechthorenden en doven zo veel mogelijk toegang hebben tot ondertitels. Maar bij horende mensen zorgen ondertitels ervoor dat ze meer lezen dan dat ze luisteren naar wat er wordt gezegd. En zo leren ze nooit iets bij.

One comment

  1. Niet alleen luisteren, ook kijken. Of dit ‘trezebezen’ zijn, mag de kijker zelf bepalen. Wie dat woord gebruikt, vult in wat de kijker hoort te vinden en gedraagt zich neerbuigend jegens die jeugdige fans. (Die neerbuigendheid voel ik misschien ook wel, maar een professionele ondertitelaar laat die niet blijken.)

    ‘Politiek correct’ is overigens al jaren geen neutrale term meer, maar een scheldwoord voor ‘respectvoller dan ik nodig vind’. En in die zin misschien inderdaad een domme uitvinding – al lijkt ze wel degelijk in een behoefte te voorzien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.