Richard Burton

burtonPrecies 32 jaar geleden, op 5 augustus 1984, stierf Richard Burton op 58-jarige leeftijd. De Welshe acteur staat met stip bovenaan mijn lijstje met favoriete stemmen.

Misschien lag het feit dat zijn moedertaal niet het Engels maar wel het Cymraeg was aan de basis van zijn buitengewone beheersing van de Engelse taal. Zijn voorliefde voor taal bleek ook uit het gegeven dat Burton verzot was op kruiswoordraadsels, maar hij was er niet over te spreken dat de kruiswoordraadsels in Amerikaanse kranten meer aandacht hadden voor encyclopedische kennis dan voor woordspelingen.

Bij de meeste mensen is Burton vooral gekend als af-en-aan man van Elizabeth Taylor, als dronkaard maar ook als geweldig acteur… en mét een geweldige stem. Laat ik dat even illustreren aan de hand van drie voorbeelden.

Dat het niet altijd om film hoeft te gaan, bewees hij met zijn bijdrage aan de musicalversie van The War of the Worlds van Jeff Wayne. Die opname klaarde hij overigens in twee namiddagen.

 

Het bekendst is hij misschien wel om zijn rol in de megaproductie Cleopatra waarin hij een fantastische monoloog te berde brengt.

 

Het derde en laatste voorbeeld komt uit The Medusa Touch waarin hij een advocaat speelt die uit de verwachte rol valt. Ook inhoudelijk sloeg Burton altijd een rake noot.

Welke Engelse of anderstalige stemmen vind jij subliem? Laat het me hieronder weten in een reactie.

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.