Argentinië, land van zilver

argentina_nlVerbazing alom enkele dagen geleden toen bleek dat een van de spelers van het nationale Argentijnse hockeyteam op de Olympische Spelen niemand minder was dan de kleinzoon van Eddy Merckx. Omdat kleinzoon Luca Masso een Argentijnse vader en dus de dubbele nationaliteit heeft, mocht hij kiezen voor welk land hij uitkwam.

En dat is meteen een mooie aanleiding om het even over de naam van dat verre land Argentinië te hebben. 

Wanneer de eerste Spaanse kolonisten in de zestiende eeuw in Argentinië aankomen, zijn ze daar in de eerste plaats om zilver en goud te zoeken. Ze noemen het land dan ook naar het Latijnse woord voor zilver, argentum. Die naam is onterecht. De kolonisten vinden immers geen gram zilver en goud omdat het land over onvoldoende minerale rijkdommen beschikt.

Hetzelfde gebeurt met Costa Rica. Wanneer de Spaanse veroveraar Gil Gonzáles Dávila in 1522 Costa Rica (‘rijke kust’) bereikt en de inboorlingen gouden halskettingen ziet dragen, geeft hij het land zijn huidige naam.
Maar van alle Latijns-Amerikaanse landen bevat Costa Rica het minste goud.

Maar misschien haalt het Argentijnse hockeyteam wel de zilveren medaille en doen ze zo de naam van hun land alsnog eer aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.