Wetsvoorstel ter verdediging van de Italiaanse taal

Boetes van 5000 tot 100.000 euro. Voor wie? Voor de Italiaanse ondernemingen en instellingen die onnuttige buitenlandse termen gebruiken in plaats van het Italiaanse equivalent. Het voorstel komt van Fabio Rampelli, oudgediende van Fratelli d’Italia (de partij van eerste minister Giorgia Meloni) en eerste ondertekenaar van een wetsontwerp ter verdediging van de Italiaanse taal. Ook voorzien is een verstrenging van de universitaire opleidingen in buitenlandse talen. 

Het was voormalig eerste minister en voormalig hoofd van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, die recent het frequente gebruik van Engelse termen aan de kaak stelde.

Deze lijst met 30 Italiaanse woorden ter vervanging van hippe Engelse woorden wordt lustig op sociale media verspreid.

Vorig jaar verweet Draghi mensen dat ze buitenlandse termen gebruikten om zich belangrijker voor te doen. Hij stelde daarbij dat het Italiaans een mooie en expressieve taal was die niet moest worden vervangen. Hij merkte tevens op dat heel wat mensen die geen Engels – de hoofdschuldige – kennen, te lijden hebben onder het gebruik van vreemde woorden die hen onbekend zijn.

Oppositiepartij Vijfsterrenbeweging (M5S) heeft de partij parti Fratelli d’Italia ervan beschuldigd inconsequent te zijn, omdat deze partij het vroegere Ministerie van Industrie hernoemd heeft tot het ‘Ministerie van Made in Italy’.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Iemand uit Noord-Italië wandelt in zijn niet-toeristische stad en toont ons de op straat zichtbare anglicismen.

Noot: Of het nu om Italiaans, Nederlands, Duits, Frans of welke taal ook gaat, als je iets niet in je eigen taal kunt uitleggen, dan begrijp je gewoonweg zelf niet waarover je het hebt. Als je taalarmoede zo groot is dat je Engels echt nodig hebt om iets te vertellen, dan zijn je andere geestelijke vermogens ongetwijfeld ook niet hoogstaand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.