Interview met een taalliefhebber: Lissa

Voortaan laat de Taalfluisteraar ook andere taalliefhebbers aan het woord. Geen BV’s of BN’ers, maar mensen als jij en ik die echt iets interessants te vertellen hebben en dagelijks met veel liefde voor taal bezig zijn.

We starten vandaag met Lissa, een fervente boekenlezer die op Instagram het account ‘My Bookish World’ verzorgt.

Lissa, kun je je even voorstellen zodat de lezers weten wie je bent?

Ik ben dus Lissa, nog studente taal-en letterkunde aan de universiteit van Antwerpen. Ik volg Engels en daarnaast de richting TFL (theater-, film- en literatuurwetenschap), want die riching omvat alles waar ik van houd.

In mijn vrije tijd ben ik constant bezig met lezen, films kijken.

Waarom TFL?

Ik ben heel graag bezig met alles wat met lezen en films te maken heeft. Ik heb ook lang amateurtheater gedaan. Dus heb ik gekozen voor wat ik het liefste deed.

Ik koos bewust niet voor Nederlands. Dat is wel een mooie taal maar de geschiedenis ervan vond ik niet zo interessant.

Wat leer je in het vak TFL?

Dat vak is heel breed. In het eerste jaar zien we de film- en theatergeschiedenis, hoe die tot stand is gekomen binnen verschillende culturen. In het tweede jaar analyseren we de theaterwetenschap, zoals lichamelijkheid. In het derde bachelorjaar is er ook een stage waar je al wat ervaring opdoet.

Maar in het algemeen is het wel alleen theorie. In de master krijg je wel veel workshops waar je ook de praktijk kunt ervaren en ermee aan de slag kunt gaan.

Naar de boeken dan. Klopt het dat je je 50 boeken tot doel hebt gesteld dit jaar? Vanwaar dat doel?

Dat klopt. Voornamelijk omdat ik vorig jaar hetzelfde doel had en dat toen net gelukt is. Ik vind het belangrijk dat ik blijf lezen en met zo’n doel blijf ik er ook mee bezig. Zonder dat doel kunnen er maanden voorvallen waarin ik niet lees en dan begin ik dat te missen.

Ik heb ook al geprobeerd om 100 boeken per jaar te lezen, maar dat is wat te ambitieus. Tijdens corona lukte dat wel omdat we veel thuis zaten.

Als je zo veel boeken leest, dringen die dan ook nog wel goed tot je door?

Meestal wel, vooral omdat ik ze ook vaak recenseer en meteen een eerste versie van mijn recensie schrijf. Zo onthoud ik veel meer en kan ik een maand later nog vertellen waarover het boek ging. Het helpt mijn geheugen echt goed. Anders zou ik het boek herlezen en zou het elke keer zijn alsof ik het voor het eerst lees.

Heb je favoriete boeken?

Ik heb niet echt een favoriet genre. Ik lees graag goede boeken en vind in elk genre wel een boek dat ik graag heb gelezen. Nu ik iets ouder ben, lees ik liever boeken waarin minder gebeurt en die meer beschrijvend zijn.

En lees je ze uitsluitend in het NL?

Ik lees ook veel in het Engels, vooral sinds mijn zestiende. Tot ik ook boeken in het Nederlands mocht recenseren, wat mij de liefde voor het Nederlands weer wat heeft meegebracht.

De Engelse boeken zijn ook veel goedkoper dan de Nederlandse.

En lees je alleen fictie?

Ik lees ook non-fictie, zij het te weinig. Vooral autobiografieën of waargebeurde verhalen over vermiste personen of moorden. Maar die boeken zijn vaak heel duur. Ik vind het wel leuk om te lezen.

De eeuwige tweestrijdvraag: boeken op papier of op de e-reader?

Ik ga toch voor boeken op papier, want het is leuker om een boek vast te hebben. De laatste twee jaar ben ik ook e-boeken gaan appreciëren, vooral op vakantie. Je hebt er meer mee en ze wegen minder. Ik heb ook de indruk dat het soms vlotter leest.

Heb je een favoriete boekenwinkel?

Da’s een moeilijke vraag, maar ik ga toch voor een sciencefictionboekenwinkel SFbok in Stockholm, Zweden. We konden daar uren in rondwandelen. Ze hadden een megagrote collectie Engelstalige boeken met speciale edities die je niet in België vindt.

Jouw ultieme boekentip?

Dan kies ik zeker De Boekendief (The Book Thief) van de Australische auteur Markus Zusak. Dat heeft zo’n enorme indruk op mij achtergelaten. Ik heb nog nooit zo hard geweend bij een boek. Zelfs mijn familie begreep niet wat er gebeurde want ze hadden me nog nooit zien wenen. Ik vind het echt een prachtig boek.

Je houdt ook van films. Wat spreekt je daar in aan?

Ik hou van goede films, het maakt niet uit wat het onderwerp is. Ik let vooral op mooie beelden, niet noodzakelijk landschappen maar ook bijvoorbeeld een mooie keuken met oog voor detail.

Ik hou wel minder veel van actiefilms. Die zijn me vaak te druk en dat gaat doorgaans ten koste van het verhaal.

Heb je een favoriete film?

Er zijn er twee, afhankelijk van hoe ik me voel. De eerste is Donnie Darko, een heel speciale film, een beetje horror maar zonder bloederige moorden. Het gaat over een jongen die wakker wordt met een datum op zijn arm, de datum waarop hij gaat sterven.

De tweede film is Good Will Hunting. Ook daar heb ik hard mee zitten wenen. Dat lijkt wel een patroon <lacht>.

Hou je je naast boeken en films nog met iets bezig?

Ik probeer zelf ook te schrijven maar sinds ik eens negatieve feedback heb gekregen, ben ik gestopt. Nu begin ik het opnieuw op te bouwen, maar ik heb er niet voldoende tijd voor want de school slorpt veel tijd op.

Ik speel ook graag gitaar en zing graag, ook al ben ik er niet goed in.

Heb je al toekomstplannen voor na je studies?

Ik wil zeker nog twee masters doen na m’n bachelor: film en theater en een educatieve master om in het Engels les te mogen geven.

Reizen en boeken lezen staan ook op het programma.

Waar kunnen mensen jou volgen?

Ik ben online vooral aanwezig op Instagram. Daar publiceer ik ook mijn recensies.

Dankjewel, Lissa, en veel succes en veel leesplezier in de toekomst.

Ben jij ook een taalliefhebber en wil je ook eens geïnterviewd worden? Stuur me dan een bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.