Een algoritme om in 8 maanden een taal te leren

De Spaanse 8Belts-methode maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om de zwakke punten van elke student te identificeren en hem te helpen.

Engels, Chinees en Frans zijn volgens de Power Language Index (PLI) de machtigste talen van de wereld. De PLI meet hoe nuttig het is om een bepaalde taal te beheersen en houdt rekening met de opportuniteiten in het toerisme, de economie, communicatie of diplomatieke relaties. Nederlands staat op een mooie 13de plaats.

Met de 8Belts-methode zou een gebruiker een taal in slechts acht maanden kunnen leren.

“Een van de meest innovatieve aspecten van 8Belts is dat ze zorgt voor meer vlotheid en een betere memorisatie door die hersendelen te activeren die taal verwerken en genereren. Dat is een groot voordeel voor wie moeite heeft met talen”, zegt Fernando Moreno, CEO van 8Belts. “Dit maakt het leren voor elke student eenvoudiger, ongeacht zijn talent of leeftijd, maar ook voor wie dacht slecht in taal te zijn.” Om deze methode te ontwikkelen hield het bedrijf rekening met de verhouding tussen hoeveel uren een gebruiker studeert, hoeveel hij werkelijk studeert en hoeveel daarvan zich in leren vertaalt. De wiskundige algoritmen van 8Belts streven naar een prestatiegraad van 100%. En er zijn twee manieren om die te bereiken: “Vermijden dat de studenten vergeten wat ze hebben geleerd en opzettelijk de minder relevantie informatie uitsluiten”.

De methode is zo ontworpen dat iedereen, ongeacht de leeftijd, Chinees, Engels, Frans of Duits kan leren, en dit in slechts acht maanden en door er dagelijks 30 minuten aan te wijden. Volgens het bedrijf gebruiken momenteel meer dan 20.000 mensen over de hele wereld 8Belts. Onder hen beroemdheden als de zanger David Bisbal of presentator Pablo Motos, maar ook grote Spaanse bedrijven als Banco Santander, Real Madrid, Telefónica, Iberdrola of Inditex.

Het volledig digitale systeem zag het levenslicht in 2011. Sindsdien heeft een multidisciplinair team van wiskundigen, informatici, ontwerpers, pedagogen en taalkundigen de methodologieën en processen aangepast om het leren voor elke student te optimaliseren. “Ons team van taalkundigen heeft jaren besteed aan het analyseren van de relevantie van elk woord waaruit de taal is opgebouwd”, vertelt Anxo Pérez, directeur van het bedrijf.

8Belts bevat geen grammaticalessen of traditionele oefeningen. Het werkt met doelstellingen. Via een platform dat op een game lijkt, moet de gebruiker dagelijkse uitdagingen aangaan om zo snel mogelijk de beste resultaten te behalen.

De methode maakt gebruik van algoritmen om de zwakke punten van elke student op te sporen en te verbeteren. Zo kunnen twee leerlingen die op hetzelfde niveau beginnen, na dezelfde leerperiode toch verschillende dingen leren. De software past zich aan het tempo van de student aan en controleert op elk moment zijn vorderingen. Elke stap wordt dus op het platform geregistreerd om hem te motiveren.

Beter opgeleid, meer concurrerend

Talenkennis is een essentiële vaardigheid geworden voor het vinden van werk en om met mensen over de hele wereld te communiceren. Volgens het platform voor taalstatistieken Ethnologue is het Engels de meest gesproken taal ter wereld met 1,348 miljard sprekers. Het wordt gevolgd door Chinees met 1,12 miljard sprekers, Hindi met 600 miljoen sprekers en het Spaans met 543 miljoen sprekers.

8Belts wil gebruikers bereiken die jarenlang zonder succes een taal hebben geleerd in onderwijsinstellingen en met privéleraren. Hoewel de methode voor volwassenen is bedoeld, beweren de makers dat de resultaten al te zien zijn bij kinderen vanaf zes jaar. Daarnaast bieden ze ook plannen aan bedrijven die hun werknemers talen willen laten leren. “Beter opgeleide werknemers leiden tot betere bedrijfsresultaten, meer concurrentievermogen, productiviteit en efficiëntie.” Volgens het bedrijf zoekt 90% van de bedrijven professionals met een uitstekende kennis van het Engels maar beweert slechts 28% van de Spanjaarden dat ze die taal beheersen.

8Belts heeft in totaal al meer dan 500.000 online opleidingssessies gegeven aan particulieren en bedrijven. Het bedrijf haalde in 2020 een omzet van meer dan zes miljoen euro. Voor 2021 werd een groei van meer dan 70% verwacht en hoopte men 30.000 studenten te bereiken. Dit jaar wil het bedrijf ook investeren om het platform te moderniseren, een app voor smartphones op de markt brengen, nieuwe talen toevoegen en het bedrijf internationaliseren.

Met één muisklik met moedertaalsprekers spreken

Volgens de Cambridge Monitor barometer uit 2017 van de universiteit van Cambridge erkent 44% van de Spanjaarden dat hun niveau van het Engels ‘laag’ of ‘heel laag’ is. Spanje is met deze cijfers de slechtste leerling van alle deelgenomen landen uit de Europese Unie. Slechts 22% van de Spanjaarden achten hun niveau van het Engels ‘hoog’ of ‘heel hoog’. Het bedrijf 8Belts stelt duidelijk dat je een taal alleen kunt leren door ze te oefenen: “Net zoals niemand ooit is begonnen te zwemmen zonder in het zwembad te springen, heeft niemand ooit een taal geleerd zonder ze te spreken”.

Daarom bevat hun methode elke week virtuele lessen met moedertaalsprekers. Internettoegang volstaat om overal ter wereld en op elk ogenblik een gesprek te kunnen voeren. Terwijl op de meeste scholen de leraar praat, is het bij deze methode vooral de student die het woord moet voeren. Het is de bedoeling dat de student niet alleen de taal vloeiend en met gemak leert spreken, maar ook dat hij ze beter begrijpt en zijn zelfvertrouwen toeneemt.

(bron: elpais.com)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.