Latijn in opmars in het VK

Latijn zal opnieuw worden onderwezen aan de Engelse openbare scholen. Het is de bedoeling om de reputatie als ‘elitair’ tegen te gaan van het vak dat voornamelijk in private scholen wordt onderwezen.

Het ministerie van Onderwijs heeft nu een bedrag van vier miljoen pond uitgetrokken om een pilootprogramma van vier jaar uit te voeren in 40 scholen voor 11- tot 16-jarigen, en dit vanaf september 2022.

Volgens een onderzoek van de British Council wordt Latijn onderwezen in minder dan 3% van de openbare scholen, tegenover 49% van de onafhankelijke scholen.

Minister van Onderwijs Gavin Williamson zei: “We weten dat Latijn de reputatie heeft elitair te zijn en alleen voorbehouden zou zijn voor enkele bevoorrechten. Maar het vak kan heel wat voordelen bieden aan jonge mensen, dus willen we een einde maken aan deze ongelijkheid.”

Hij voegde eraan toe dat er “geen verschil mag zijn in wat leerlingen aan openbaren scholen en onafhankelijke scholen leren”, en zei ook: “Daarom zorgen we er aanhoudend voor dat de normen van de scholen omhoog gaan en alle leerlingen een breed, ambitieus curriculum volgen.”

Volgens Williamson kan Latijn studenten helpen bij het leren van andere talen en andere vakken, zoals wiskunde en Engels.

Leerlingen zullen niet alleen taalonderricht krijgen, maar zullen ook Romeinse sites bezoeken zodat ze de oude wereld beter begrijpen.

De minister hoopt dat het aantal studenten dat hun eindexamens Latijn afleggen, zal stijgen.

Een groep experts zal samenwerken met de scholen die als sterkste in het onderricht van Latijn worden beschouwd zodat er middelen zijn die vervolgens ter beschikking worden gesteld in minder bevoorrechte gebieden.

Lessen in vreemde talen zijn al sinds 2014 verplicht in basisscholen vanaf de leeftijd van 7 jaar, en dat mag ook een klassieke taal zijn. Maar sommige scholen voor leerlingen vanaf de leeftijd van 11 moeten een vreemde taal onderwijzen, wat betekent dat een klassieke taal erbovenop zou moeten komen.

Classicus professor Mary Beard was blij met de uitbreiding van de lessen Latijn en zei dat ze “bijzonder opgetogen” was dat meer leerlingen “het uitzonderlijk verrijkende vak” zouden krijgen.

Ze zei eerder al dat het door de voorstanders van klassieke talen onder de Conservatieven, zoals Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg, voorzitter van het Lagerhuis, was dat Latijn de reputatie had van elitair vak “voor de voormalige studenten van de Eton universiteit”.

Als reactie op de aankondiging zei ze: “Wie klassieke talen leert, leert geschiedenis – van de vroege drama’s, die 2000 jaar later nog altijd in het theater worden vertoond, tot grondleggende filosofie, van democratie tot rijk, van machtige heersers tot de als slaven onderworpenen.

“Maar het gaat niet alleen om het verleden. Door de oude wereld te bestuderen kijken we ook met een nieuwe en verfrissende blik naar onszelf en naar onze problemen.”

Jimmy Mulville, voorzitter van het goede doel ‘Classics for All’ (klassieke talen voor iedereen), zei: “We verwelkomen elke actie van de regering om het onderricht in klassieke vakken in de openbare scholen te promoten. Dit initiatief voor Latijn is dus een goede start om dat ultieme doel te bereiken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.