Kleine Europese dorpen met een eigen taal

Europa telt een groot aantal nationale talen. Engels is de meest gesproken taal als we niet-moedertaalsprekers meetellen. Russisch spant de kroon in het aantal moedertaalsprekers.

Soms spreekt het hele land dezelfde taal. Maar meer wel dan niet verschillen de woorden en zinnen om te communiceren danig tussen regio’s. Dat is trouwens een van de voordelen van reizen: lokale mensen ontmoeten en hun vaak grappige, plaatselijke alledaagse uitdrukkingen ontdekken.

Maar wat met gebieden waar ze de nationale taal niet overnemen? Er zijn over heel Europa dorpen en zelfs gehuchten waar een lokaal dialect is behouden. Als je echt lokale cultuur en geschiedenis wil proeven, dan wordt een van deze je volgende bestemming:

Liflands in Mazirbe, Letland

In Letland behoort het dialect Lijflands tot de groep van Fins-Oegrische talen. De laatste vloeiende moedertaalspreker, Grizelda Kristiņa, stief in 2013 op de leeftijd van 103 jaar. Maar er zijn nog ongeveer 250 mensen die de taal spreken.

Lijflands wordt in 12 dorpen langs de Baltische kust van Letland gesproken. Een daarvan is het dorp Mazirbe, met 147 inwoners, dat beschouwd wordt als de Letse culturele hoofdstad van het Lijflands.

Bolze in het district Basse-ville, Fribourg, Zwitserland

Bolze is niet helemaal Frans, noch helemaal Zwitsers-Duits, maar is een echte mix die alleen de inwoners van Basse-ville in Fribourg begrijpen en spreken. Om de taal te beheersen, moet je perfect tweetalig zijn in beide talen. Klaar voor de uitdaging?

Bolze is een onderdeel van de geschiedenis van Fribourg en is meer dan een taal: ze verscheen tijdens de Industriële Revolutie en vermengt taal, politiek en cultuur, zoals het beruchte carnaval.

Wymysiöeryś in Wilamowice, Polen

Wymysöryś, soms ook Vilamovian genoemd, is een West-Germaanse taal die in de twaalfde eeuw ontstond en tot de Tweede Wereldoorlog in de stad Wilamowice werd gesproken.

Op dit ogenblik strijdt een jonge lokale activist, Tymoteusz Król, om de cultuur van Wymysiöeryś te behouden via amateurtheater en toeristenprojecten.

Cornish in Camborne, VK

Samen met Welsh en Bretoens is Cornish een rechtstreekse afstammeling van de gemeenschappelijke Brythonische taal, die in Groot-Brittannië werd gesproken voordat het Engels overnam. Cornish is een opnieuw tot leven gebrachte taal, die in 1777 uitstierf na de dood van Dolly Pentreath, de laatste moedertaalspreker van het Cornish.

In 2011 verklaarden ongeveer 500 mensen dat Cornish hun hoofdtaal was. Een kleuterschool in Camborne onderwijst Cornish aan jonge kinderen, maar je kunt het ook horen op BBC Radio Cornwall en lezen in lokale kranten.

Manx in Douglas, eiland Man, VK

Manx was de eerste taal van het eiland Man en werd er gesproken tot 1974, toen de laatste moedertaalspreker stierf. Maar sinds 2015 is de taal aan een heropleving toe. Twee procent van de bevolking beweert Manx te kennen. Dat zijn 1800 sprekers op een totaal van 88.000.

In 2006 werd de eerste roman van gemiddelde lengte in het Manx gepubliceerd: ‘Dunveryssyn yn Tooder-Folley’ (De vampiermoordenaars) van Brian Stowell. Het is een satirisch verhaal over schandalen en onbetrouwbare gebeurtenissen op het hedendaagse Man.

Griko in de regio Calabria, Italië

Twee kleine Griekssprekende gemeenschappen blijven nog over in de regio Calabria en Salento (provincie Lecce), waar ze zichzelf respectievelijk ‘greko’ en ‘griko’ noemen.

Tegenwoordig wordt hun taal gesproken door 20.000 voornamelijk oudere mensen. Hoewel de Griki rasechte Italiaanse onderdanen zijn, erkennen ze hun Griekse afkomst en nemen ze meerdere identiteiten aan. Ze schakelen vlot tussen Italiaans en de twee plaatselijke dialecten: Romanzo, gebaseerd op het Italiaans, en Griko. Hun sterke verdediging van Griko bevat de sleutel tot hun identiteit en maakt hen uniek.

Hebben we een intrigerende lokale taal gemist? Laat het in een reactie weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.