Museum voor de Italiaanse taal

Dante Aligheri
Creator:W. H. Allen, Public domain, via Wikimedia Commons

In 2021 is het 700 jaar geleden dat de Italiaanse schrijver Dante Aligheri stierf. Voor de stad Firenze is dat de ideale gelegenheid om het eerste museum van de Italiaanse taal te openen, het Museo della lingua italiana.

De auteur van La Divina Comedia is in 1265 in Firenze geboren, werd in 1302 verbannen en stierf in 1321 in Ravenna. Hij wordt beschouwd als de vader van de Italiaanse taal maar werd pas in 2008 door de Toscaanse hoofdstad in ere hersteld.

Het museum zal onderzoeksruimten met nieuwe technologieën bevatten, maar wil in de eerste plaats de evolutie van het Italiaans volgen: van de zogenoemde perkamenten van Capoue uit 960 tot de taal van de sociale media.

De Italiaanse overheid investeert 4,5 miljoen euro en de stad zelf stelt een deel van het magnifieke complex van Santa Maria Novella in hartje Firenze ter beschikking. Oud-Italiaans, de Romaanse taal die uit het Latijn komt, modern Italiaans en hedendaags Italiaans krijgen elk een etage. Het museum vertelt ook het verhaal van het leven en werk van beroemde Italiaanse prozaschrijvers en dichters, zoals Bocaccio, Petrarca, Ariosto, Galilei, Macchiavelli, Leopardi, Manzoni en D’Annunzio.

draft plans museo della lingua italiana
De voorgevel van de Santa Maria Novella
No machine-readable author provided. JoJan assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons
In deze landen wordt Italiaans gesproken.
Fobos92, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

De opening is gepland op 25 maart, de dag die sinds vorig jaar door de overheid Dantedi wordt genoemd (een samentrekking van Dante en de uitgang van de dagen van de week in het Italiaans). Vertragingen zijn dus in principe uit den boze.

Taalkundige Luca Serianni, coördinator van de ministeriële commissie voor het museum, vertelt daarover: “We hebben voor 25 maart 2021 gekozen, een datum die we duidelijk niet kunnen halen. Want we weten niet hoe veel tijd het zal vragen om het gebouw te restaureren en evenmin hoeveel geld dit zal kosten in vergelijking met de rest van de werkzaamheden. Misschien kunnen we tegen deze datum voor een virtuele kamer zorgen die een idee zal geven van het toekomstige museum.”

Uiteraard is er ook vertraging aan corona te wijten.

Wie in afwachting van de opening van het museum graag een online cursus over La Divina Commedia volgt, kan vanaf januari 2021 terecht bij Alexandra Lawrence.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.