Recensie: Weg met het woord

Op het einde van elk jaar slaan allerlei taalinstanties ons om de oren met diverse mogelijke woorden van het jaar. Er wordt doorgaans ook een onderscheid gemaakt tussen Vlaanderen en Nederland.

Maar er zijn ook mensen die vinden dat er ook al eens een woord mag worden weggelaten, niet omdat ze niet van woorden houden. Integendeel, net omdat ze wél taal liefhebben.

In Weg met het woord lezen we van 30 Vlamingen en Nederlanders samen – zoals Fleur Van Groningen, Wouder Deprez, Ruben Mersch en Tom Heremans – welk woord ze liever niet meer in onze woordenschat zien.

In de lijst met ongewenste woorden staan de usual suspects zoals ‘dagdagelijks’, ‘comfortzone’ en ‘whatever’, maar er wordt ook gepleit om de bepaalde lidwoorden uit onze taal te weren. Of om meteen maar het woord ‘schrappen’ zelf te … euh … schrappen.

In ieder geval kon ik het tijdens het lezen van de leuke, soms ernstige, soms spitsvondige maar soms ook ietwat bizarre stukjes niet nalaten om te denken aan wat Christope Vekeman in zijn betoog voor het schrappen van ‘plusmoeder’ schreef:

Het laatste wat vandaag de dag nog van het Nederlands lijkt te worden verwacht,
is dat het de dingen bij hun naam noemt.

Weg met het woord is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en kost € 19,99.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.