Retrograde woordenboek

Ons gewone woordenboek ken je uiteraard. Daarin staan alle woorden alfabetisch gerangschikt volgens hun eerste letter, dus te beginnen met ‘a’. Is de eerste letter gelijk, dan worden de woorden gerangschikt volgens de tweede letter, enz.

Maar er zijn ook retrograde woordenboeken. Daarin worden de woorden alfabetisch gerangschikt volgens hun laatste letter. Dan zijn dit de eerste woorden in zo’n Nederlands retrograde woordenboek:

Retrograde woordenboeken vermelden de woorden zonder meer, zonder toelichting, betekenis, uitleg of andere zaken. Louter de woorden.

Wat daar dan het nut van is? Wel, retrograde woordenboeken worden voornamelijk gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, zoals voor woordvormings- en rijmonderzoek. Je kunt er ook uit afleiden welke achtervoegsels het meest frequent worden gebruikt.

Voor medische vakterminologie is zo’n woordenboek uiterst interessant. Alle betekenisverwante termen staan dan mooi samen, bv. alle woorden die eindigen op -itis, die allemaal een ontstekingsreactie door een infectie van organisch weefsel betreffen.

Voor de komst van de computer was het uiterst moeilijk om zo’n woordenboek te maken, maar de komst van de computer bracht veel verandering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.