Column: Molloot

“Wie is de mol?”
Het antwoord op die vraag krijgt Nederland vanavond, wanneer de gekte er voor de 19e (!) keer zijn hoogtepunt zal bereiken. Morgen begint die dan weer in Vlaanderen.

Het spelconcept hoef ik vast niet meer uit te leggen, maar deze samenvatting voor wie het in Keulen hoort donderen: een groep mensen voert in het buitenland opdrachten uit waarmee ze geld kunnen verdienen. Maar een mol probeert de opdrachten te saboteren zodat geld wordt verloren. Na elke aflevering valt iemand af. Wie op het einde de mol het best heeft kunnen ontmaskeren, wint de geldpot.

De verschillen tussen de Nederlandse en Vlaamse versie zijn aanzienlijk. In Nederland zijn het steevast min of meer bekende Nederlanders die worden uitgenodigd om mee te doen en wordt trouw aan de originele Vlaamse versie van het spel gehouden.

In Vlaanderen doen doorgaans gewone Vlamingen mee en zitten er elk jaar nieuwe zaken in het spel. Zo zou dit jaar de mol niet eens weten dat hij of zij mol is.

Vroeger stopten de makers wel eens een subtiele tip in het programma, zodat ook de kijkers thuis konden raden wie de mol was. Maar tegenwoordig gaat het bijna nog uitsluitend om de mogelijke (al dan niet valse) tips die in het programma verstopt zitten.

Er zijn mensen die werkelijk elke seconde van het programma, tot specifieke frames toe, uitpluizen om er aanwijzingen in te vinden. Het programma is ook een basishandleiding van hoe complottheorieën ontstaan. Elk jaar worden op diverse fora honderden theorieën gespuid, de ene al gekker dan de andere.

Mensen die dit doen worden ‘molloten’ genoemd. Geloof het of niet, maar sinds april 2017 staat het woord zelfs in Van Dale.

Voorlopig is het woord nog geen Standaard-Nederlands, maar misschien nemen Gilles Van Bouwel en Elodie Ouedraogo het morgen in de eerste Vlaamse aflevering van het nieuwe seizoen wel in de mond en kan het NL-label voortaan weggelaten worden.
Ook zij zullen overigens met de wildste meningen en theorieën worden geconfronteerd.

Om een programma zo geobsedeerd te volgen moet je misschien wel wat gekjes zijn … een echte malloot. Wacht even, malloot? Nee hoor: molloot!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.