In mijn werk als docent Nederlands voor anderstaligen kwam ik een aantal jaar geleden in aanraking met de browserextensie Dutch Reader. Het is sindsdien een terugkerende tip die ik mijn cursisten geef om meer woorden te leren buiten de les.
De Dutch Reader is zoals gezegd een browserextensie, die vooralsnog alleen werkt met de browser van Google Chrome. Knowble, de ontwikkelaar van de Dutch Reader heeft plannen om uit te breiden naar andere populaire browsers en platformen, zoals iOS en Android, maar wanneer dat werkelijkheid gaat worden, is nog onduidelijk.
Wat wel duidelijk is, is dat de Dutch Reader in de Google Chrome browser een prima hulpmiddel is om woordenschat op te bouwen. De Dutch Reader gaat uit van leren in de context en biedt daarvoor authentieke teksten. Deze teksten zijn nieuwsberichten geselecteerd door Knowble en worden dagelijks ververst.
Door de nieuwsberichten te lezen en de bijbehorende taken te maken, bouwt de cursist niet alleen zijn woordenschat op, maar krijgt deze ook meer beheersing over tekstbegrip. Bijkomend voordeel is tevens dat de nieuwsberichten over recente gebeurtenissen gaan, zodat de cursist op de hoogte blijft van wat er lokaal en internationaal speelt. In de les kunt u hier als docent naar vragen, wat weer interessante discussiethema’s oplevert.
In het kort zal ik toelichten hoe u snel kunt beginnen met de Dutch Reader. Na installatie van de extensie in de Google Chrome browser, die beschikbaar is via de website, maakt u een account aan. Daarna wordt u gevraagd om uw niveau op te geven. Er is keuze uit A1- tot en met C1-niveau.
Daarnaast is er de optie om bepaalde nieuwscategoriëen te kiezen, zoals wereldnieuws, wetenschap, enzovoort. De Dutch Reader gaat vervolgens op zoek naar geschikte teksten en biedt de teksten aan met een woordenlijst en een paar simpele taken. Indien nodig krijgt de gebruiker direct een vertaling door te dubbelklikken op een woord.
Voor het uitbreiden van de (incidentele) woordenschat buiten de les is de Dutch Reader ideaal te noemen. Bovendien heeft de cursist zelf controle over de teksten die hij of zij gaat lezen, waarmee de autonomie van de cursist wordt bevorderd. Veel voordelen dus in een handig leermiddel.
Alex van Egmond studeerde Neerlandistiek aan de Universiteit Leiden en volgde een Internationale MBA op Taiwan. Als Taalvakman verzorgt hij In-Company taaltrainingen en workshops. Hij is gespecialiseerd in Nederlands geven aan Aziatische cursisten en literatuur in de les.