Ratten kennen verschil tussen talen

Mensen zijn niet de enige wezens die twee verschillende talen kunnen onderscheiden. Volgens onderzoek uit 2005 kunnen ratten dit ook. Na de mens en de tamarin-aap zijn ze het derde zoogdier waarvan we weten dat ze die eigenschap hebben.

Juan M. Toro en zijn collega’s in het Parc Cientific de Barcelona in Spanje bestudeerden 16 ratten die werden blootgesteld aan in Nederlands of Japans gesproken zinnen. De onderzoekers trainden de dieren om op een hendel te duwen als reactie op een specifieke zin, en speelden toen de zinnen ook in de andere taal. Ratten die werden getraind om op Nederlands te reageren, duwden niet op de hendel toen ze Japans hoorden en omgekeerd. Bovendien konden de dieren het onderscheid ook maken tussen Nederlandse en Japanse zinnen die ze nog niet eerder hadden gehoord.

Maar het taalkundig talent van de ratten is evenwel enigszins beperkt: wanneer voor elke zin andere sprekers werden gebruikt, hadden de dieren het moeilijk om de talen te onderscheiden. Toro meent niettemin dat het opvallend was dat ratten bepaalde informatie kunnen traceren die zo belangrijk lijkt in de taalkundige ontwikkeling bij mensen

Maar het is niet omdat ratten op dit vlak hetzelfde kunnen als mensen dat ze het talent op dezelfde manier gebruiken als wij. Ze zijn bijvoorbeeld niet in staat om verschillen in ritme en toonhoogte te onderscheiden. Hun talent is dan ook waarschijnlijk een neveneffect van andere vaardigheden die evolutionair relevant zijn voor hen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.