Hoe taaladviesdiensten gebruiken?

We zitten allemaal wel eens met een taalvraag: de vertaler die zeker wil zijn dat zijn vertaling correct Nederlands is, de ambtenaar die heerlijk helder wil schrijven, of Jan met de pet die er toch wel eens het fijne van wil weten.

Om ons bij die vragen te helpen, zijn er online taaladviesdiensten.

De vier adviesdiensten die ik zelf het vaakst raadpleeg, zijn:

1. Taaladvies

Taaladvies is de adviesdienst van de Nederlandse Taalunie. Het is ontzettend uitgebreid en geeft ook weer wat voor België de standaardtaal is.

 

2. Team Taaladvies

Team Taaladvies (de vroegere Taaltelefoon) is een officiële website van de Vlaamse overheid. Ook deze site geeft overvloedig taaladvies. De naam verraadt het al: je kunt je taalvraag ook telefonisch stellen. Daarvoor bel je elke werkdag tussen 9 en 12 uur tegen normaal tarief naar 078/15.20.25. Er is ook een formulier om vragen in te dienen en je kunt hen ook via sociale media bereiken.

 

3. VRT Taal

VRT Taal is een initiatief van de Vlaamse openbare omroep VRT. Je vindt er eerder korte artikels over actuele taalonderwerpen.

 

4. De taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal

De online taaladviezen van deze dienst zijn vrij raadpleegbaar. Wie een vraag wil stellen, doet dat het best telefonisch via het Nederlandse nummer 085-00.28.428. Het kan ook via Twitter (@onzetaal), Whatsapp (+31 6 39 86 19 91) of via mail via dit mailformulier. Op deze laatste pagina vind je overigens nog eens al deze info.

 

Het mag geen verbazing wekken dat deze diensten op kleine of grote basis met elkaar samenwerken.

Je hebt het al geraden. Over het ene onderwerp vind je iets op de ene site, maar niet noodzakelijk op de andere. Alle sites afgaan vraagt wat tijd, veel tijd als je regelmatig iets moet opzoeken. Collega Miet Ooms heeft daar wat op gevonden. Op haar site biedt ze een eigen zoekmachine waarmee je met één zoekopdracht in de vier bovenstaande taaladviesdiensten kunt zoeken. Als dat niet gemakkelijk is!

Maar soms komt het al eens voor dat je online aan het zoeken bent maar de informatie toch niet vindt. Zo las ik onlangs in een tweet: “28/09 word ik 44 jaar”. Tiens, dacht ik, moet daar geen voorzetsel voor? Dus: “Op 28/09 word ik 44 jaar”. De vorm zonder voorzetsel kende ik wel uit het Duits. Ik zocht online naar het antwoord maar blijkbaar gebruikte ik niet de goede trefwoorden om het gewenste advies te vinden. Ik stelde de vraag dan maar via Twitter, tagde de Taaltelefoon en Taaladvies. Drie minuten later was de Taaltelefoon er al met een antwoord (de nieuwsgierigen lezen dat hier). Topservice!

Met al deze online informatie is het bijna onmogelijk dat je geen antwoord vindt op je taalvraag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.