De jammerlijke situatie van Spaanse literaire vertalers

Door de hele menselijke geschiedenis zorgen vertalers ervoor dat nieuwe lezers een reis kunnen ondernemen in andere culturen en talen.

Ondertussen worden Spaanse literaire vertalers verplicht een andere soort reis te ondernemen: de zoektocht naar geld verdienen om te kunnen leven.

Begin juli 2017 meldt een studie (pdf), uitgevoerd in opdracht van het Spaanse Ministerie van Onderwijs, dat in 2015 slechts 28,2% van de vertalers uitsluitend van hun beroep konden leven.

Met andere woorden, meer dan zeven op de tien vertalers moeten hun vertaalwerk noodgedwongen combineren met ander werk, zoals lesgeven, schrijven, onderzoek, journalistiek werk of andere bezigheden.

De Spaanse vertaler is aan zijn lot overgelaten in de jungle van de handel. Hét grote probleem is dat het aanbod van vertalers de vraag ernaar sterk overstijgt. Dat leidt tot zwartwerk (bij meer dan een kwart van de ondervraagden). Een op de drie literaire vertalers vertaalt een tot twee boeken per jaar. De gemiddelde inkomsten bedragen 5000 euro – per jaar én bruto. En door het aanbodoverschot blijven de prijzen zakken.

Volgens de wet dient de vertaler elk jaar auteursrechten uitbetaald te krijgen, maar voor bijna de helft onder hen bestaat die wet louter op papier. Ze wordt niet in de praktijk toegepast. Zeven op de tien krijgen niet eens informatie over de verkoopcijfers van de door hen betaalde boeken.

Hun precaire situatie vertaalt zich ook in het boekleesgedrag van de Spanjaarden. In 2015 werden 155,4 miljoen boeken verkocht in Spanje, of 400.000 boeken per dag. De gemiddelde Spanjaard leest 4,5 boeken per jaar. Maar vier op de tien Spanjaarden leest geen enkel boek per jaar.

Ter vergelijking, in Vlaanderen lezen twee op de drie mensen minstens een boek per maand. De gemiddelde Nederlander haalt acht boeken per jaar. Beide cijfers liggen een pak hoger dan in Spanje.

(bron: El País)

2 comments

  1. Het gemak waarmee een zogenaamd fonetische taal kan worden geschreven is vaak omgekeerd evenredig met de culturele expertise van de sprekers.
    Hoe makkelijker, hoe erger. Lang leve de etymologie!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.