Amerikaanse Republikeinen en flaterende spelling

trump_spellingGisteren maakte de Washington Post bekend dat het bijzonder slecht gesteld was met de spelling van de nieuwe Amerikaanse president. In een op de website van het Witte Huis gepubliceerde lijst met 78 ‘aanvallen’ die volgens het nieuwe regime onderbelicht bleven in de Amerikaanse media, werd het woord attacker(s) niet minder dan 27 keer fout gespeld als attaker(s). In San Bernardino verdween de tweede ‘r’ en Denmark werd Denmakr.

Eerder kreeg de Britse Eerste Minister al de naam van pornoactrice Teresa May en ook de tweets van Trump staan bol van de spelfouten. Denk maar aan zijn ondertussen beruchte unpresidented waar hij unprecedented (nooitgeziene) bedoelde.

trump_spelling2

Trump is lang niet de eerste Republikein die bewijst niet goed te kunnen spellen in de eigen taal.

In 1991 is Dan Quayle vicepresident van de Verenigde Staten. Ter gelegenheid van oudjaar stuurt hij honderden kerstkaarten, waarop hij de hoop uitdrukt dat de natie een beakon of hope zal blijven. Een joekel van een spelfout (het moet beacon zijn).

Quayle heeft zijn les niet geleerd. Het jaar erna wil hij een uitstekende speller op een basisschool in New Jersey helpen. Leerling William Figueroa heeft het woord potato correct gespeld op het bord. Maar Quayle is een andere mening toegedaan en vindt het nodig om het woord te verbeteren door een ‘e’ aan het einde van het woord toe te voegen. Jammer, maar helaas, potatoe is geen bestaand woord.

Presidentskandidaat Mitt Romney kon er ook wat van. Hij kon zowel de naam van Republikeins president Reagan als zijn eigen land (America) niet spellen. Het werd respectievelijk Regan en Amercia.

Een andere Republikeinse kandidaat, Jon Huntsman, ging nog een stap verder. Niet een maar twee keer spelde hij zijn eigen naam foutief op de info voor de pers (hij schreef John).

Dan was er ook Pat Buchanan. Hij organiseerde in 2009 een nationale conferentie die onder meer stelde dat het Engels de enige officiële taal van de VS zou moeten worden. Maar hij bleek die taal zelf niet bijster goed machtig. Op een grote banner aan het evenementengebouw stond 2009 National Confenenece. O ironie!

pubic-schedule-santorumRick Santorum, ten slotte, was ongeduldig om zijn drukke schema als presidentskandidaat aan het publiek bekend te maken en stuurde een e-mail met het schema naar alle journalisten. De titel: MEDIA ADVISORY: SANTORUM’S PUBIC SCHEDULE ofwel het schema van de schaamstreek van Santorum.

Ondertussen hebben diverse andere leden van de regering van Trump bewezen dat ze op diverse vlakken, en dus meer dan spelling alleen, een grondig gebrek aan basiskennis hebben. Denk maar aan Kellyanne Conway die het op verschillende gelegenheden had over de compleet door haar verzonnen “slachting van Bowling Green”. Zonder twijfel een van de vele alternatieve feiten die Trump en zijn gevolg ons voorleggen.

Ken jij nog voorbeelden waar politieke leiders taalkundig volledig de mist ingingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.