Waar komt het woord ‘kangoeroe’ vandaan?

Exact vier jaar geleden, op 13 februari 2013, keurde het Australische parlement een wet goed die de Aborigines erkende als de oorspronkelijke bewoners van het continent. Die Aborigines zijn ook verantwoordelijk voor de naam die we aan de kangoeroe geven.

Het populaire verhaaltje over hoe de kangoeroe zijn naam kreeg, is jammer genoeg niet waar. Dat verhaal vertelt over kapitein James Cook, die in Australië aankwam, vlak bij wat nu Sydney is, en de inheemse stam de Gweagal ontmoette.

Op dat moment hopte een kangoeroe voorbij. De Europeanen, die het vreemde dier nog nooit hadden gezien, vroegen de lokale bewoners wat dat was. De bewoners bekeken elkaar, trokken hun schouders op en een van hen zei ‘kangoeroe’, wat in de lokale taal ‘ik begrijp niet wat je zegt’ zou betekenen.

Dit verhaal wordt ook verteld in de fantastische film Arrival die ik onlangs zag, maar gelukkig werd erbij vermeld dat het een onwaar verhaal was:

Maar wat is dan wel de herkomst van het woord? Want dat vertelt Arrival niet.

Wel, de waarheid is relatief banaal. ‘Kangoeroe’ komt uit de taal van de Guugu Yimidhirr, een andere inheemse stam. Zij noemen een kangoeroe gangurru.

Misschien is die waarheid te eenvoudig en horen mensen liever speciale verhaaltjes. Ken jij nog van die verklaringen die zo eenvoudig zijn dat mensen er met opzet ingewikkelder verhaaltjes voor verzinnen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.