Pseudotaalwetenschap in actie (7): Tamil is Lemurisch

De Tamil zijn een volk dat leeft in het zuidelijk deel van India, Sri Lanka en Indonesië. Ze spreken een Dravidische taal. Volgens de gangbare theorieën is de taal en de Dravidisch sprekende bevolking uit India zelf afkomstig. Maar bij de Tamil zijn er die daar anders over denken. Ze komen niet uit India, wel uit een lang geleden verzonken continent dat Kumari Kandam heet en wij beter als Lemurië of Mu kennen.

Hier zou Lemurië hebben gelegen.

Hier zouden de ondertussen verzonken continenten Lemurië en Atlantis hebben gelegen.

Het concept van Lemurië ontstond in de 19e eeuw toen men zocht naar een geldige hypothese om de gelijkenissen tussen Madagascar en India te verklaren. In beide landen bleken fossielen te zijn gevonden van dezelfde dieren, maar die niet in Afrika of het Midden-Oosten voorkwamen.

De Tamil maken volop gebruik van de mythe. Prominent Tamil auteur Devaneya Pavanar stelde dat het Tamil de natuurlijkste taal was en dus ook de oudste taal ter wereld waaruit alle andere talen zijn voortgekomen (waar hebben we dat nog gehoord?). En in Lemurië werd uiteraard Tamil gesproken.

Nu is Tamil inderdaad een hele oude taal met een schriftelijke literatuur die meer dan tweeduizend jaar oud is. Een voorloper van Tamil, het proto-Dravidisch, werd al in het derde millenium vóór onze tijdrekening gesproken. Maar de oudste taal is het zeker niet. Er zijn voldoende aanwijzingen om ervan uit te gaan dat Sanskrit toch net wat ouder is. De kans is groot dat ze beiden afstammen van een gemeenschappelijke voorouder, maar omdat we geen schriftelijke overblijfselen hebben, is dit pure speculatie.

Oudste taal ter wereld? Volgens de Tamil wel, volgens taalkundigen niet.

Oudste taal ter wereld? Volgens de Tamil wel, volgens taalkundigen niet.

Het vermeende Lemurië werd vooral bekend toen Russische oplichtster Helen Blavatsky in haar schrijfsels sprak over de Lemurianen, bizarre telepatische reuzen die een miljoen jaar geleden op aarde leefden en dinosaurussen als huisdieren hielden.

Ondertussen weten we door de platentektoniek zeker dat zowel Lemurië als Atlantis (een allegorisch verzinsel van Plato) niet hebben bestaan. Nochtans bestaan er wel verzonken continenten (o.a. het Kerguelenplateau in de Indische Oceaan) maar niet waar Lemurië of Atlantis zouden hebben gelegen. Die werelden bestaan uitsluitend in de fantasierijke hoofden van pseudowetenschappers en hun aanhangers.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.