Gastblog: Nederlands leren: ja, graag! Maar welk Nederlands?

De taaldiversiteit in ons kleine Vlaanderen is niet te onderschatten. Enerzijds heb je het Standaardnederlands, dat we lezen in boeken, in officiële brieven en dat we horen in het VRT-journaal. Anderzijds heb je de diverse lokale en regionale dialecten, met ieder zijn eigen klanken, kleur en woordenschat.

En ergens daartussen zweeft de tussentaal, het Vlaams, absoluut geen 100 procent homogene taal, maar wel een algemene omgangstaal die zich meer en meer verspreidt en consolideert. Uiteraard met regionale accenten en invloeden, maar desondanks een taal die voor een groot deel gelijkaardig is in het merendeel van Vlaanderen.goestingintaal

Wij Vlamingen kunnen probleemloos omgaan met al die taaldiversiteit, meer nog, we koesteren deze als deel van onze identiteit. Met de bomma klap ik Antwerps, met mijn collega’s babbel ik in’t Vlaams, mijn sollicitatiebrief schrijf ik vlot in het Algemeen Nederlands.

Daarom zijn we er ons vaak niet van bewust wat een enorme uitdaging deze taaldiversiteit vormt voor anderstaligen. Wat zij doorgaans aangeboden krijgen in hun Nederlandse lessen, is het Standaardnederlands. Daardoor hebben ze vaak niet alleen veel moeite om de Vlaming te begrijpen, maar ook om een echte band met hen te creëren.

Uiteraard is het kennen van het Standaardnederlands belangrijk voor een goed functioneren in de samenleving. Maar volgens ons, bij Goesting in Taal, is het niet kennen van de tussentaal of het plaatselijke dialect een minstens even grote handicap. Volgens ons is het kennen van deze taalregisters cruciaal om je collega’s en vrienden te kunnen begrijpen, om authentieke collegiale gesprekken te hebben (Hey, dag Sabine. Ça va? Goeiemorgen Jan, hoe is’t? Saluutjes hè! Tot sebiet!) en ten slotte om toffe en warme reacties te krijgen van Vlamingen. De Vlaming heeft zo veel liefde voor zijn woorden als goesting, een tas koffie, zijn plan trekken, efkes en zeveren en hier als anderstalige in te kunnen delen is zonder meer verrijkend.

Een klas studenten gesproken Vlaams bij Goesting in Taal

Een klas studenten gesproken Vlaams bij Goesting in Taal

Ik herinner me nog goed mijn enthousiaste reactie toen ik een van mijn studenten moeiteloos hoorde jongleren met de typische Vlaamse tussenwerpsels maar allee, ja lap, awel, amai. Als dat geen integratie is.

Om al deze redenen wil Goesting in Taal zowel NT2-studenten als NT2-leerkrachten handige en gebruiksvriendelijke tools aanreiken om de Vlaamse tussentaal te leren. Op onze website kunnen ze terecht voor heel wat gratis materiaal en oefeningen. Daarnaast bieden we zowel voor studenten als voor leerkrachten workshops aan en ten slotte ontwikkelen we praktische survival guides en handboeken om met de Vlaamse spreektaal aan de slag te gaan.

Voor meer informatie kunnen jullie terecht op onze website www.goestingintaal.com

Bedankt aan De Taalfluisteraar dat we dit bericht hier mochten delen, en hopelijk tot snel!


sofieSofie Begine is Taaltrainer Nederlands in de regio Brussel-Leuven en initiatiefneemster van het project Goesting in Taal, dat de taalbarrière tussen anderstaligen en Vlamingen wil doorbreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.