Ivanhoe van Walter Scott

Vandaag precies 184 jaar geleden, in 1832, stierf de Schotse dichter en schrijver Walter Scott. Hij is uiteraard het bekendst om zijn wereldvermaarde boek Ivanhoe dat hij in 1820 uitbracht.

Het verhaal speelt zich af in het Engeland van de twaalfde eeuw en gaat over een van de overblijvende Saksische families in een tijd waarin Engeland voornamelijk Normandisch was. Het volgt Sir Wilfred of Ivanhoe die thuis niet langer welkom is wegens zijn trouw aan de Normandische koning Richard I Leeuwenhart. Ook de nog bekendere Robin Hood komt onder de naam Locksley voor in het boek.

Wie het boek in de originele versie wil lezen, wacht een moeilijke taak. Scott maakte gebruik van niet minder dan 179.000 verschillende woorden om zijn verhaal te vertellen. Bovendien was het in het begin van de 19e eeuw de gewoonte om na elke zin een komma te plaatsen in plaats van een punt, wat het lezen sterk bemoeilijkt. Tegen het begin van de 20e eeuw waren zijn boeken dan ook niet meer populair en werd hij verdrongen door meer onderhoudende verhalen zoals van Jane Austen.

In 2012 werd Ivanhoe herschreven door professor David Purdie. Hij herleidde de 179.000 verschillende woorden tot een beheersbaarder 80.000 woorden. De opdracht kostte hem maar liefst achttien maanden. Een ideale uitgave voor wie het verhaal wil lezen zonder het moeilijke origineel te moeten doorploegen.

En voor de nostalgici geef ik graag nog het volgende stukje van de televisieserie van Ivanhoe uit 1958 mee, met in de hoofdrol de piepjonge maar toen al flegmatieke Sir Roger Moore.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.