Chocoladefiasco in de VAE

Precies een week geleden besloot de gemeente Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten om de Oreo-chocoladerepen van Milka uit de winkelrekken te halen. Bij de in het Arabisch vermelde ingrediënten stond immers alcohol en dat kan niet, want alcohol is niet halal en dus verboden.

milka-oreoDe afdeling voedselveiligheid van de overheid voerde tests uit maar het product bleek geen alcohol te bevatten. Hoe kwam alcohol dan in de ingrediëntenlijst terecht?

Een vertaalfout! De oorspronkelijke tekst was chocoladelikeur, wat eigenlijk gewone pure cacaomassa is. Maar de vertaler van dienst splitste de term in twee en kwam zo tot chocolade-likeur waarbij likeur door alcohol werd vertaald.

Nu de fout is opgemerkt, mag het product weer in de rekken, maar dan wel op voorwaarde dat de ingrediëntenlijst op de verpakking is aangepast.

Het is niet zeker dat het hier om een gevolg van machinevertaling gaat, al heeft de vertaler van dienst er misschien wel gebruik van gemaakt. Omdat het probleem zich niet voordoet op de andere Milka-producten in de VAE, is het waarschijnlijk dat Milka voor deze opdracht niet de gebruikelijke vertaler heeft gebruikt. Had het bedrijf dat wel gedaan, dan was dit niet gebeurd. Maar misschien was die met vakantie en werd een vervanger gebruikt. In dat geval blijkt Milka verstoken te zijn van terminologiebeheer en kwaliteitscontrole. En dan kom je zulke dure en gênante grappen tegen natuurlijk.

Laat het voor elk bedrijf een les wezen. Vertalingen laat je alleen uitvoeren door een professional die weet waar hij mee bezig is. En je zorgt voor een goede kwaliteitscontrole, want zelfs het beste paard struikelt al eens. Vertalingen laten uitvoeren met machinevertaling, door vertaalbureaus die alleen naar marge en winst kijken, of door goedkope amateurs, leidt zonder uitzondering tot kwalitatief arme vertalingen. En dat is nooit goed voor het imago, zoals Milka nu pijnlijk heeft ondervonden.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.