Waarom heet Antarctica ‘Antarctica’?

Antarctica is het tegenovergestelde van Arctica. Arctica komt van het Griekse ‘arktos’, wat ‘beer’ betekent. En dat verwijst dan weer naar ursa major en ursa minor, ofwel Grote Beer en Kleine Beer, de sterrenbeelden die in het noordelijke halfrond te zien zijn en waarmee je gemakkelijk de Poolster kunt vinden.

Photo by NOAA on Unsplash

Alles wat in de tegenovergestelde richting van Arctica of het noorden lag, werd bij de Grieken antarktike genoemd. Zij waren niet de enigen die dit deden. Toen de Fransen in de 16de eeuw een kolonie stichtten in de buurt van het huidige Rio De Janeiro, noemden ze die France Antarctique. Ook de Schotse cartograaf George Bartholomew maakte van die naam gebruik op het einde van de 19de eeuw.

Vóór 1840 was er nog geen bewijs dat Antarctica bestond, maar wetenschappers geloofden dat er een terra australis incognita (onbekend zuidelijk land) was in het zuiden om als evenwicht te dienen voor de Noordpool.

Niemand wist zeker of Antarctica een echt continent was of een verzameling eilanden die door het ijs met elkaar waren verbonden. De Amerikaanse ontdekkingsreiziger Charles Wilkes bracht dat jaar echter zekerheid. Vanaf dat moment werd het Griekse Antarctica de algemeen gebruikte naam voor het continent, en verviel de oudere naam.

2 comments

 1. Ursa major en ursa minor… nu je het zegt… hier klopt iets niet helemaal… Want ‘beer’ in het Latijn is ‘ursus’, dus ‘ursa’ is in feite de vrouwelijke vorm, ‘berin’…
  Hoe zit dat eigenlijk? Kun je dat eens uitzoeken, lieve Taalfluisteraar?

  Like

  1. ‘ursa’ is een vrouwelijke beer. De Grote Beer is in de Griekse mythologie de verpersoonlijking van Callisto die, nadat ze zwanger werd van Zeus, in een beer werd veranderd (Ursa Major).
   Er zijn nog andere theorieën hoor. Zo zouden de Grote en Kleine beer elk de minnen van de baby Zeus voorstellen (en dat waren uiteraard vrouwen), namelijk Helice en Melissa.
   Boeiend allemaal 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.