Hoog-Valyrisch leren

Alleen wie de voorbije twee weken op een andere planeet leefde, weet niet dat het achtste en laatste seizoen van de geweldige serie Game of Thrones van start is gegaan.

Of je bij het Engels ondertitels nodig hebt, is niet zeker, maar je zult er ongetwijfeld wel dankbaar om zijn wanneer er Hoog Valyrisch wordt gesproken. Tenzij je jezelf de taal ondertussen hebt aangeleerd.

Dat is mogelijk op Duolingo, een app waarmee je talen kunt leren. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk hebben zich ondertussen al 100.000 mensen aangemeld.

De bedenker van Hoog Valyrisch is David Peterson. Hij schreef en sprak de cursus op Duolingo in. De officiële woordenschat telt ondertussen al meer dan 2000 woorden.

De start van Hoog Valyrisch was valar morghulis, een zin die af en toe in de reeks te horen is en ‘iedereen moet sterven’ betekent. Op basis van die twee woorden begon Peterson een hele fonologie en grammatica op te bouwen. Dat ging behoorlijk ver, tot het aanmaken van leenwoorden uit het Dothraki toe. Dothraki is de taal gesproken door het nomadische paardenvolk in de reeks.

Naast Hoog Valyrisch is er ook nog Astapori Valyrisch. Dat is de variant van Hoog Valyrisch die in de stad Astapor wordt gesproken. Een andere variant is Meerenees Valyrisch, met een aanzienlijk verschillende fonologie.

Zin om Hoog Valyrisch te horen? Deze belangrijke scène uit het derde seizoen is in het Engels ondertiteld en toont het belang van de kennis van de taal aan:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.