Glottofobie

Opschudding in Frankrijk toen de extreemlinkse populist Jean-Luc Mélenchon diverse journalisten te woord stond over de vervolging die hij riskeert wegens mogelijk misbruik van campagnefondsen.

Toen een journaliste uit Toulouse hem een vraag stelde, begon Mélenchon haar sterke Zuid-Franse accent na te doen en stelde hij vervolgens aan de andere journalisten de vraag: “Heeft iemand een vraag in echt Frans?”.

Dat viel niet in goede aarde bij de rest van de Franse bevolking – niet iedereen woont in Parijs en vele Fransen spreken niet het Frans van het Île-de-France. De video (zie onder) ging dan ook snel viraal.

Frans parlementslid Laetitia Avia, een partijgenote van president Emmanuel Macron, heeft nu een wetsvoorstel ingediend dat het moet verbieden nog langer iemand uit te lachen om zijn accent. Zij is immers van mening dat dit pestgedrag is dat verwant is met discriminatie op basis van geslacht of ras. En dat is strafbaar.

Een Franse taalkundige vond er de term glottofobie voor uit.

Persoonlijk vind ik het wetsvoorstel zuivere betutteling en een zielige manier om kinderachtig gedrag de wereld uit proberen te helpen. Mocht zo’n wet in de Lage Landen worden doorgevoerd, dan zouden meteen half Antwerpen en de halve Randstad zich aan een proces-verbaal mogen verwachten. Alles hangt dan ook af van de omstandigheden en vooral de functie van de persoon in kwestie. Tussen gewone mensen onderling wordt er al snel eens gelachen met het dialect van de ander. Dat hoeft niet kwetsend te zijn. Maar een parlementslid die een journaliste en plein public voor de camera’s uitlacht, dat is uiteraard heel wat anders. Maar dat soort mensen kun je ook anders en creatiever aanpakken dan via een wet.

Antwerpenaren over West-Vlaams:

Jochem Myjer lacht met diverse Nederlandse dialecten:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.