Europanto

Heb je al eens van Europanto gehoord? Dat is een kunsttaal die in 1996, aanvankelijk als grap, ontwikkeld werd door Diego Marani, tolk aan de Europese Raad van Ministers.

Marani bedacht Europanto om aan te tonen dat we geen nood hebben aan een artificiële taal. Er zijn niet echt vaste regels of een vaste woordenschat. Elke gebruiker moet zelf maar de woorden kiezen die hij verkiest en zo zijn zinnen samenstellen. Iedereen kan het, het vereist geen speciaal talent.

De woordenschat komt doorgaans uit de volgende talen: Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Nederlands.

Om een idee te geven van het resultaat ervan, volgt hier een tekst van Marani zelf:

Que would happen if, wenn du open your computero, finde eine message in esta lingua? No est englando, no est germano, no est espano, no est franzo, no est keine known lingua aber du understande! Wat happen so? Habe your computero eine virus catched? Habe du sudden BSE gedeveloped? No, du esse lezzendo la neue europese lingua: de europanto! Europanto ust uno melangio van de meer importantes europese linguas mit also eine poquito van andere europese linguas, sommige latinus, sommige old grec.

En? Begrijp je de tekst? Moeilijk? Nee, toch?

Ik vraag me dan ook af of Franstaligen, Spaanstaligen, Duitstaligen … zo’n tekst ook begrijpen. Als dat zo is, is het misschien een schitterend idee om in een gemengd gezelschap ook zo te spreken. Denk maar aan het Brusselse dialect, dat een combinatie is van Nederlands en Frans.

De enigen die in het nadeel zijn, zijn de Engelstaligen, want die kennen doorgaans nauwelijks andere talen en lijken me dan ook niet in staat om Europanto te begrijpen, laat staan zelf te schrijven. En dan zijn ze meteen ook het taalvoordeel in internationale communicatie kwijt. Misschien geen slecht idee nu ze toch Europa verlaten.

Het voordeel van Europanto is ook dat je geen fouten kunt maken. Je hoeft je ook niet bezig te houden met naamvallen en andere grammaticale moeilijkheden.

Kun jij Europanto spreken of schrijven? Probeer het gerust eens hieronder in de reacties uit.

Nog een voorbeeld van Europanto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.