De domino

Vandaag vijftien jaar geleden vestigde Domino Day een nieuw wereldrecord. Maar liefst 3.540.562 dominostenen vielen om. Ondertussen is dat geen record meer. Het huidige record staat op 4.491.863 stenen die in 2009 in Leeuwarden omvielen.

Maar waar komt het woord domino vandaan?

Het woord zou verwijzen naar een priestermantel met masker dat door christelijke priesters in Europa werd gedragen en een domino werd genoemd. Dat masker was zwart met witte stippen, net als de stenen. Taalkundig is het woord afkomstig van het Latijnse dominus, dat ‘heer’ of ‘meester’ betekent.

Een en ander betekent ook dat de stenen er lang voor de naam waren. Volgens de Chinese geschiedenis werden ze in de derde eeuw uitgevonden door de heroïsche soldaat Hung Ming om zijn soldaten te helpen wakker blijven tijdens de nachtelijke wacht vóór de strijd.

Andere Chinese bronnen melden dan weer dat Keung T’ai Kung ze in de twaalfde eeuw heeft uitgevonden.

Een derde Chinese theorie komt uit het geschiedkundig boek Chu sz Yam (Onderzoek naar de traditie van alle dingen) en zegt dat ze in de twaalfde eeuw door een edelman zijn uitgevonden die ze aan de Chinese keizer Hui Tsung, die ze vervolgens naar het buitenland exporteerde.

Het is twijfelachtig of een van deze verhalen echt de oorsprong van de dominostenen beschrijft. Dominoachtige stenen werden ook gevonden in het graf van de Egyptische farao Toetanchamon die in de 14e eeuw voor onze tijdrekening leefde.

domino2

De meest logische uitleg is dat domino’s net als dobbelstenen door diverse culturen en op diverse tijdstippen zijn uitgevonden en ontwikkeld. Feit is dat domino’s pas na de dobbelstenen zijn uitgevonden en er ontegensprekelijk op zijn gebaseerd.

Domino’s verschijnen pas in de vroege 18e eeuw in Europa, het eerst in Italië, waar ze vermoedelijk via de handelsroutes naar het Verre Oosten zijn terechtgekomen. Ze verspreiden zich vervolgens over heel Europa en ook naar de Verenigde Staten.

Het dominospel wordt tegenwoordig in heel wat vormen gespeeld, maar zijn het populairst in Zuid-Amerika en de Caraïben waar heel wat landen het als nationale sport beschouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.