De herkomst van Antwerpen

hantwerpenDe zomermaanden zijn achter de rug en net als de andere historische steden in ons land heeft de stad Antwerpen een schare toeristen ontvangen. Niet weinigen onder hen hoorden het verhaal van Brabo en Antigoon dat de naam aan de stad zou hebben gegeven. Er zijn Antwerpse stadgidsen die deze fabel nog steeds verkondigen als een historisch feit, en de meeste mensen nemen het verhaal ook voor waar aan. Dat komt omdat tot in de zeventiende eeuw ‘Antwerpen’ vaak als ‘Hantwerpen’ werd geschreven.

Volgens een oude sage hoorde het ook zo. Die sage vertelt dat de Scheldebocht rond het begin van onze tijdrekening werd beheerst door de reus Druoon Antigoon, die een zware tol eiste van iedere voorbijvarende schipper: wie niet wilde betalen, hakte hij een hand af. Maar aan dat gruwelijke gebruik kwam een einde toen een Romeinse soldaat, Silvius Brabo, de reus doodde, hem prompt een hand afhakte en deze in de Schelde wierp. Vandaar de naam ‘Hantwerpen’. De ‘H’ verdween, ‘Antwerpen’ bleef.

In werkelijkheid komt de naam Antwerpen van de ‘aanwerp’, een aangeslibde verhoging in de Schelde ter hoogte van het Steen, waar de eerste nederzetting ontstond. Deze aanwerp verdween aan het einde van de negentiende eeuw, toen de Scheldekaaien werden geplaatst.

Jij weet nu hoe de echte vork in de steel zit, nu enkele van de Antwerpse stadsgidsen nog.

One comment

  1. Niet iedereen die zich gids noemt in Antwerpen, verdient het etiket “Antwerpse Stadsgids”. Via de website “https://antwerpsestadsgidsen.be/” kunt u een echte Antwerpse Stadsgids boeken. We zijn met zo’n 150 actieve gidsen, allen met een officieel gidsendiploma. Van hen zult u nooit horen dat deze sage (misschien wel een fabeltje maar geen fabel, want daarin zijn dieren of dingen de hoofdpersonen) echt gebeurd is en aan de oorsprong ligt van de naam van onze stad. De verklaring die u geeft, is trouwens niet zo’n stellige waarheid als u doet voorkomen. Er zijn nog ander hypothesen zodat het meest eerlijke antwoord op de vraag ‘waar komt de naam Antwerpen vandaan’ wellicht is: ‘we weten het niet’.
    Uw artikel is beledigend voor de Antwerpse Stadsgidsen. Het zou eerlijker zijn indien u dit artikel aangreep om ‘would-be’ gidsen aan te klagen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.