Van zodra

Voor taalliefhebbers en taalpuristen is het een van de ergerlijkste fouten die je maar kunt maken. Een fout van de ergste soort. Een schrijfzonde.

En wel dit:

DSC02139

Van zodra

Een verhaspeling van vanaf en zodra, waaraan af en toe ook nog eens het totaal foute dat (“van zodra dat hij …”) wordt toegevoegd.

Volgens de normgevende taalbronnen wordt deze foute uitdrukking steeds meer gebruikt in België maar blijft ze niettemin fout en hoort ze niet tot de standaardtaal. Ook de VRT keurt deze uitdrukking af, toch hoor je ook steeds meer VRT-journalisten van zodra zeggen.

Maar taal leeft, en als steeds meer mensen een foute uitdrukking blijven gebruiken, wordt ze na verloop van tijd gemeengoed en als correct beschouwd. Voorbeelden daarvan zijn wereldwijdtachtiger jarenaanhankelijkheidonuitgegeven prestatie. Had je een van deze woorden of uitdrukkingen dertig jaar geleden gebruikt, dan kreeg je een dikke rode streep. Maar nu worden ze algemeen aanvaard.

Misschien wordt van zodra over tien of twintig jaar ook goedgekeurd, maar tot dusver is dat niet het geval. Niet gebruiken dus.

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.