De lelijkste taal van India? Google weet het!

Het lijkt een vreemde, niet te beantwoorden vraag, maar minstens één gebruiker van Google in India stelde ze toch: Wat is de lelijkste taal van het land?

Het algoritme van de zoekmachine gaf meteen een antwoord: de taal Kannada, gesproken door tientallen miljoenen mensen in het zuiden van India, is de lelijkste taal van het land.

Daar waren velen uiteraard niet blij mee. Diverse politici in de staat Karnataka, waar de meeste sprekers van Kannada leven, uitten in juni hun ongenoegen, nee, woede.

In een tweet kondigde de minister van bosbouw en lid van de partij van de eerste minister Narendra Modi aan dat Google zou worden aangeklaagd.

Google verontschuldigde zich “voor het misverstand en het kwetsen van de bevolking”. Het bedrijf verwijderde ook het feitenvak dat als antwoord op de vraag werd voorgelegd.

Maar het was te laat. De grote Indiase media hadden de fout en de reactie van de minister al opgepikt. Enkele dagen later waren de topresultaten voor de zoekopdracht “Wat is de lelijkste taal ter wereld?” artikels over de verontschuldiging van Google.

Dit verhaal toont de feilbaarheid van dergelijke op algoritmen gebaseerde antwoorden, een functie die Google zeven jaar geleden ontwikkelde. De vakken met feiten bevatten informatie die het algoritme van derden haalt. Ze verschijnen boven de eigenlijke zoekresultaten.

Volgens het bedrijf werkt dat systeem bijzonder goed. Het baseert zich daarvoor op gebruikersstatistieken en beoordelingen van mensen die worden betaald om de kwaliteit van de zoekresultaten te beoordelen. Maar het geeft ook toe dat de feiten soms niet kloppen, of eerder meningen dan feiten zijn.

Het is ook niet de eerste fout. Eerder dit jaar leverde de vraag waarom Google uit China was verbannen een antwoord op van de overheidstabloid The Global Times, die meldde dat Google het land uit eigen beweging had verlaten omdat het besloten had dat de Chinese wetten niet overeenstemden met zijn zogenoemde democratische waarden.

Het feitenvak maakte geen melding van een cyberaanval die het bedrijf had vermeld als reden om de activiteiten in China te staken. Het meldde evenmin dat de meeste diensten van Google in China gewoonweg geblokkeerd zijn.

Google is ook onbetrouwbaar bij de vraag of het zelf een betrouwbare bron is.

De zoekopdracht “Liegt Google tegen je?” geeft een feitenvak met dit antwoord: “Google geeft geen antwoorden (sic) op vragen en liegt dus niet.”

Je bent dus gewaarschuwd als je Google wat vraagt.

Het was trouwens niet de eerste keer dat Kannada onrespectvol werd behandeld. De staat Karnataka was een inspiratie voor heel wat verhalen van RK Narayan, een van de bekendste Indiase romanschrijvers. In 1980 werd een populaire televisieversie van zijn werk gemaakt in Hindi, de meest voorkomende taal van het land, met ondertitels in Kannada. Hoewel Narayan in het Engels schreef, vonden sommige critici dat de versie in het Kannada had moeten zijn, of op zijn minst in die taal gedubd.

Waarom dat niet gebeurde, daar heeft Google geen feitenvak voor.

(bron: The New York Times)

En wat zegt Google over Vlaanderen en Nederland?

Op de vraag ‘Wat is het lelijkste dialect van België?’, geeft Google geen feitenvak maar als eerste resultaat wel een artikel uit De Standaard waaruit blijkt dat Antwerps het lelijkste dialect is, gevolgd door het Aalsters.

Dezelfde vraag voor Nederland levert het dialect van Lelystad als lelijkste van Nederland op.

Stellen we de vraag op taalniveau, dan is Nederlands de lelijkste taal van België en Nederland. Euh…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.