Onderzoek naar de status van de talen in Bretagne

Bretagne onderzocht vorig jaar via een diepgaande sociolinguïstische studie wat de staat was van de talen Bretoens en Gallo.

Er werden 8162 personen ouder dan 15 jaar bevraagd die in één van de departementen van het historische Bretagne woonden. Dergelijk onderzoek was nog nooit eerder gedaan.

Ze kregen niet minder dan 40 vragen voorgeschoteld, zodat we nu niet alleen weten hoeveel sprekers deze talen tellen, maar ook wat hun niveau is, hoe ze de talen dagelijks gebruiken en wat hun verwachtingen zijn.

Het was niet alleen de bedoeling om deze info te kennen, Bretagne wil het gebruik van het Bretoens en Gallo bevorderen. Dat zijn immers echte kenmerken van de Bretoense identiteit.

Resultaten

Op dit ogenblik spreekt naar schatting 5,5 procent van de bevolking Bretoens, ofwel 207.000 mensen. Maar de gemiddelde leeftijd van de sprekers is maar liefst 70 jaar. Nog eens 3,5 procent begrijpt Bretoens goed maar zonder het te spreken. 31% kent enkele woorden of uitdrukkingen.

Voor het Gallo zijn de cijfers niet veel anders. Nog 191.000 mensen ofwel 5 procent van de bevolking spreekt de taal nog. 4 procent begrijpt ze goed maar spreekt ze niet en 15 procent kent enkele woorden of uitdrukkingen.

Dat betekent dat 27 procent van de bevolking af en toe Bretoens en/of Gallo spreekt.

De talen, zeker het Bretoens, worden actief op school geleerd. 90 procent van de 15-24 jarigen en 53 procent van de 25-39 jarigen hebben Bretoens op school geleerd. Vooral jongeren melden nu dat ze ook heel erg geïnteresseerd zijn in het Gallo.

Driekwart van de bevraagde mensen willen meer les in het Bretoens op school maar ook meer Bretoense uitzendingen op radio en televisie. Een derde wil dat ook voor het Gallo. En ouders willen graag dat hun kinderen die talen leren.

Dat taal en identiteit nauw samenhangen, is algemeen bekend. Dat is in Bretagne niet anders. 38 procent van de bevolking voelt zich evenveel Frans als Bretoens, 39 procent voelt zich meer Frans dan Bretoens of uitsluitend Frans, en 18 procent voelt zich meer Bretoens dan Frans of uitsluitend Bretoens.

En wie wat meer over het Bretoens wil weten en clichés ontkracht wil zien, kan dit (Franstalige) filmpje bekijken:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.