577 miljoen Spaanstaligen

In de jaren zeventig was er op de Spaanse televisie een programma dat 300 millones heette. De titel verwees naar het aantal Spaanstaligen in de wereld. Vandaag zou dat programma 577 millones heten. Dat is het aantal Spaanstaligen volgens het Instituto Cervantes.

Het instituut maakte afgelopen week enkele cijfers bekend dat het uitvoeriger zal bespreken in het jaarverslag El español en el mundo dat in oktober zal worden gepubliceerd.

De 577.246.327 miljoen Spaanstaligen zijn met 0,87% meer dan vorig jaar en vertegenwoordigen 7,6% van de wereldbevolking. Ter vergelijking: het Nederlands staat met 21 miljoen sprekers op de 56e plaats met 0,32% van de wereldbevolking.

Hun aantal stijgt het sterkst in de Verenigde Staten, iets wat grote onrust veroorzaakt bij de president die de Spaanse taal niet genegen is. Ze zijn er al met 40 miljoen en naar verwachting zullen er over tien jaar meer Spaanstaligen zijn in de VS dan in Spanje zelf.

Het Spaans is de officiële taal van 21 landen. Maar ook buiten die landen is de taal vertegenwoordigd met 45 miljoen sprekers. Van de 577 miljoen zijn er overigens 480 miljoen die de taal als moedertaal spreken. En daarmee doet Spaans het beter dan het Engels. English telt slechts 399 miljoen mensen die de taal als moedertaal spreken. De kracht van de taal van Shakespeare ligt uiteraard in het feit dat het de lingua franca is in de wereld. In de hele wereld zijn 1,047 miljard mensen het Engels machtig. Dat is iets meer dan het aantal moedertaalsprekers van het Chinees (960 miljoen mensen), maar die taal wordt buiten China dan ook nauwelijks gesproken of begrepen.

De landen met Spaans als officiële taal

Ondanks de gunstige cijfers meent het instituut dat het met het Spaans niet zo fantastisch gesteld is. In de top 100 van de invloedrijkste academische magazines, staat het Spaans pas op de zesde plaats (na het Engels, Chinees, Portugees, Russisch en Duits). De Spaanstalige landen stellen ook slechts 6,9% van de wereldeconomie voor.  Spaans mag dan wel door steeds meer mensen worden gesproken, zonder geld (lees: economische macht) stel je ook cultureel maar weinig voor.

(bron: El País)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.