577 miljoen Spaanstaligen

In de jaren zeventig was er op de Spaanse televisie een programma dat 300 millones heette. De titel verwees naar het aantal Spaanstaligen in de wereld. Vandaag zou dat programma 577 millones heten. Dat is het aantal Spaanstaligen volgens het Instituto Cervantes.

Het instituut maakte afgelopen week enkele cijfers bekend dat het uitvoeriger zal bespreken in het jaarverslag El español en el mundo dat in oktober zal worden gepubliceerd.

De 577.246.327 miljoen Spaanstaligen zijn met 0,87% meer dan vorig jaar en vertegenwoordigen 7,6% van de wereldbevolking. Ter vergelijking: het Nederlands staat met 21 miljoen sprekers op de 56e plaats met 0,32% van de wereldbevolking.

Hun aantal stijgt het sterkst in de Verenigde Staten, iets wat grote onrust veroorzaakt bij de president die de Spaanse taal niet genegen is. Ze zijn er al met 40 miljoen en naar verwachting zullen er over tien jaar meer Spaanstaligen zijn in de VS dan in Spanje zelf.

Het Spaans is de officiële taal van 21 landen. Maar ook buiten die landen is de taal vertegenwoordigd met 45 miljoen sprekers. Van de 577 miljoen zijn er overigens 480 miljoen die de taal als moedertaal spreken. En daarmee doet Spaans het beter dan het Engels. English telt slechts 399 miljoen mensen die de taal als moedertaal spreken. De kracht van de taal van Shakespeare ligt uiteraard in het feit dat het de lingua franca is in de wereld. In de hele wereld zijn 1,047 miljard mensen het Engels machtig. Dat is iets meer dan het aantal moedertaalsprekers van het Chinees (960 miljoen mensen), maar die taal wordt buiten China dan ook nauwelijks gesproken of begrepen.

De landen met Spaans als officiële taal

Ondanks de gunstige cijfers meent het instituut dat het met het Spaans niet zo fantastisch gesteld is. In de top 100 van de invloedrijkste academische magazines, staat het Spaans pas op de zesde plaats (na het Engels, Chinees, Portugees, Russisch en Duits). De Spaanstalige landen stellen ook slechts 6,9% van de wereldeconomie voor.  Spaans mag dan wel door steeds meer mensen worden gesproken, zonder geld (lees: economische macht) stel je ook cultureel maar weinig voor.

(bron: El País)

One comment

 1. De Spanjaarden blijken altijd arrogant te zijn met getallen. Ze willen het allemaal, de geringste concurrentie moet worden verpletterd: “Habla en cristiano!”. (zinsnede van de inquisitie die al die eeuwen heeft geduurd).

  Ik probeer geen taalkundige vooroordelen te hebben, maar als fan van Sapir-Whorf (waarvan ik een bedrevene ben), zou Spaans door de resultaten van de landen waar het gesproken wordt, meer dan een taal, een virus zijn….
  En een dialect zijn is echter geen slechte zaak, zie het Luxemburgs of Allemaans.

  Ik denk dat in plaats van de andere talen van Spanje te verpesten, waarmee zij zich zo bedreigd (bedreigd? 577 miljoen?) voelen, de status van het Spaans in het zuiden van de Verenigde Staten (hoewel officieel in N. Mexico, gaat het Spaans niet langer mee dan de derde generatie), aangezien het een constituerende taal is van het cultureel erfgoed van de VS, samen met het Frans.
  In Puerto Rico mischien ook.

  En in het bijzonder op de Filippijnen, in aanmerking moeten nemen.
  De Filippijnen hebben 100 miljoen inwoners, en hoewel het nu niet officieel is, van de regering van de onuitsprekelijke Cory Aquino…. , hebben de inheemse talen tot 30% van hun woordenschat, (ook Chavacano is een spaans creools, die een paar miljoen sprekers heeft) en dit zou een gemakkelijk terugkeer van de taal mogelijk maken, evenals met de dichtstbijzijnde fonetiek. Maar wat Cory Aquino niet kreeg, de tweetalige callcenters zijn het wel aan het krijgen.

  Ik zie ook dat het Spaans de plaats inneemt van lingua franca tussen de andere Romaanse sprekers. Net zoals de Scandinaviërs en Nederlanders goede tweetaligen zijn in het Engels (vanwege de nabijheid van hun talen), zo hanteren veel Fransen, Italianen en Brasilianen het Spaans op dezelfde manier (vooral Italianen) op mondiaal niveau (vooral Italianen) bijvoorbeeld: De natuurlijke uitgang van een mediaster in Italië is in het Spaans en richting Amerika (Carrà, Ramazzoti, Pausini…). Spanje zit er vol mee: van Big Brother-deelnemers tot call center-medewerkers.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.