Hoe noem je een groep uilen?

uilenBij een parlement denk je ongetwijfeld aan politici, maar een groep uilen is ook een parlement, net zoals een groep vissen een school is.

‘Parlement’ als aanduiding van een groep uilen kwam al in de veertiende eeuw voor toen de Britse dichter Geoffrey Chaucer een gedicht schreef over het parlement van vogels (Parliament of Fowls). In het boek De zilveren stoel (1953) uit de Kronieken van Narnia houden de uilen een bespreking en die wordt ‘a Parliament of Owls’ genoemd.

Uilen zijn altijd al als slimme dieren beschouwd. In de Griekse mythologie was de uil het symbool van Athena, godin van de wijsheid. Indertijd werd het parlement nog gezien als een bijeenkomst van wijze mensen. Vandaar. Vandaag is dat uiteraard niet langer zo. Mocht Chaucer nu geleefd hebben, hij zou het ongetwijfeld over een kleuterschool politici hebben gehad.

Andere vreemde groepsnamen voor dieren zijn: een toom varkens, een sprong konijnen, een vlucht eenden, een kolonie dassen, een volk bijen, een vendel ganzen, een bed oesters en een rotte wilde zwijnen. Voor tijgers bestaat dan weer geen groepsnaam, omdat tijgers solitair leven.

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.