‘Ja’ schudden doe je door je hoofd van boven naar beneden te bewegen

Dit lijkt niet meer dan logisch, maar taal is nu eenmaal niet logisch. Deze stelling is dan ook fout. In Bulgarije schudden de mensen het hoofd wanneer ze ‘ja’ bedoelen en knikken ze wanneer ze ‘nee’ bedoelen. Daar is een heel goede reden voor.

Bulgarije werd gedurende vijf eeuwen, tot nauwelijks honderdvijftig jaar geleden, bezet door de Turken. De Bulgaren zijn een koppig en trots volk, maar onder Ottomaans gezag werd de meerderheid op gewelddadige manier gedwongen om van godsdienst te veranderen. Om de Bulgaren tot de islam te bekeren plaatsten de Turken een mes tegen de keel en vroegen het slachtoffer of hij/zij van godsdienst wenste te veranderen. Wie ‘nee’ zei door het hoofd van rechts naar links te bewegen, werd door dat antwoord automatisch de keel doorgesneden.

De Bulgaren bedachten toen dat ze om hun leven te redden wel ‘ja’ zouden knikken, maar eigenlijk ‘nee’ dachten. Op die manier bleven ze leven en bleven ze tegelijk trouw aan hun geloof – doorgaans was dit het orthodoxe geloof.

3 comments

    1. Ik kan me inderdaad voorstellen dat Bulgaren zich aanpassen wanneer ze met buitenlanders een gesprek voeren en dat er regionale verschillen zijn. Maar de kern van het verhaal, dat knikken nee betekent en schudden ja, wordt gelukkig wel bevestigd. 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.